Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi prosím někdo podrobněji vysvětlit postup? Z jejich postupu jsem to nepochopila. Děkuji
http://www.nabla.cz/obsah/matematika/st … ad0422.php
Z jejich postupu jsem to nepochopila.
ono není divu, je to špatně.
tlustý oblouk na levém obrázku má délku
Po svinutí vytvoří podstavu, jejíž obvod je 
porovnáním obou vztahů
dostaneš
z Pythagorovy věty určíš výšku 
a pak objem
Ahoj, v příkladu je chyba, jak je uvedeno v komentářích pod ním.
Plášť kužele tvoří osminu kruhu o poloměru 10 centimetrů. Vypočítejte objem kužele.
Plášť kužele vypočítáš podle vzorce
, kde s je stěna kužele. A ty víš, že obsah pláště je roven osmině kruhu. Obsah osminy kruhu je roven
, po dosazení a úpravě
.
Dosazením do vzorce na výpočet pláště dostaneš:
.
Obvod podstavy získáš z obvodu osminy kruhu:
Po dosazení a úpravě:
Obvod podstavy kužele: 
Teď znáš poloměr podstavy, stěnu kuželu, už není problém Pythagorovou větou dopočítat výšku kuželu a následně jeho objem.
Já už si začínám připadat blbě :-(
Je tam ke stovce příkladů a zde se vypíchne vždy nějaký s chybou (špatně jsou tam asi tři).
Každopádně prosím, čtěte komentáře pod příklady. Tam je na chybu vždy upozorněno.
Já už si začínám připadat blbě
Pokud vystavíš svou práci veřejně, tak si na to budeš muset zvyknout. Reakce vždy budou na chyby. U správných příkladů nikdo nemá potřebu reagovat.
To za prvé.
Za druhé, tento příspěvek se tě vlastně vůbec netýká. Kolegyně ↑ Terusanet: projevila přání, jestli by jí někdo nevysvětlil postup, protože ho nechápe.
Tak jsem jí objasnil proč ho nechápe a uvedl vše na správnou míru.
Toť vše.