Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Freedy:
To je malé nedorozumění, já jsem myslel že tím "logaritmováním" myslí logaritmování hned na začátku bez úprav (napsal totiž logaritmování NEBO substituce). Samozřejmě je mi jasný že i po substituci bys musel logaritmovat (jak jinak žejo). Pův. příspěvek poopravím.
Bati:
ty poslední 2 implikace nejsou nic jiného než logaritmování? Vskutku?
To že si převedu jedničku na stejný základ jaký mám na levé straně tomu říkáš logaritmování?
To že obor hodnot exponenciální funkce je (0;nekonečno) je logaritmování?
Kvadratickou rovnici jsem neřešil, pouze jsem rozložil trojčlen a podle pravidla "kdy je součin nula, když je aspoň jeden z činitelů nula" jsem odvodil výsledky dané exp. rovnice.
To že si převedu jedničku na stejný základ jaký mám na levé straně tomu říkáš logaritmování?
Ne, logaritmování říkám tomu
.
>>> v R nemá řešení
To je stejné jako říct, že hodnota
není definována.
"kdy je součin nula, když je aspoň jeden z činitelů nula"
To není nic jiného, než hledání kořenů kvadratické rovnice.
Napsal jsi to tak, aby v tom tyhle věci byly co nejmíň vidět, ale stejně tam jsou a musí tam být. Říkej si tomu ale jak chceš, tahle debata není moc užitečná.
Bati napsal(a):
Ne, logaritmování říkám tomu
.
Tomuto zase já říkám chybné řešení exponenciální rovnice jelikož 
Bati napsal(a):
To je stejné jako říct, že hodnota
není definována.
Ty snad tvrdíš, že
nemá řešení v R protože
není definován?
Bati napsal(a):
To není nic jiného, než hledání kořenů kvadratické rovnice.
to že je součin n-činitelů je nula, když je alespoň jeden z n činitelů nula je řešení kvadratické rovnice? wow
Píšu to tak, že i bez znalosti řešení kvadratické rovnice a logaritmické funkce, by jsi dokázal tyto příklady spočítat.
To, že řeknu že objem koule
není nic jiného než rotace půlkružnice o rovnici
kolem osy x, kde je r poloměr. Taky ten vzorec můžu použít aniž bych znal vzorec pro výpočet objemu tělesa, které vznikne rotací křivky kolem osy x.