Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2014 21:24 — Editoval Anonymystik (09. 05. 2014 21:27)

Anonymystik
Reputace:   45 

Určete křivku

Zdravím.
Dlouho jsem se tu neukázal, ale dneska jsem po cestě metrem do školy vymyslel jednu úlohu, která se mi docela zalíbila, tak jsem si říkal, že bych se o ni mohl podělit i tady:
Mějme kartézskou souřadnicovou soustavu Oxy. Uvažme množinu všech přímek, které mají tu vlastnost, že OX + OY = 1, kde X, Y jsou průsečíky zmíněné přímky s osami x, resp. y, a navíc úsečka XY leží v prvním kvadrantu. Určete křivku, která splňuje, že libovolná přímka ze zmíněné množiny je její tečnou. A stejnou úlohu lze zkusit i pro podmínku nikoliv OX+OY=1, ale OX*OY = 1.
Poznámka: zadáním "určete křivku" mám na mysli toto: napište její rovnici, pojmenujte ji a určete nějaké její charakteristické prvky (nechci říkat které, abych nespoileroval).

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 09. 05. 2014 23:40

Bati
Reputace:   192 

Re: Určete křivku

Ahoj, ↑ Anonymystik:
pro případ OX+OY=1 mi vyšlo, že to je

#3 10. 05. 2014 11:57 — Editoval vanok (10. 05. 2014 11:58)

vanok
Reputace:   742 

Poznamka:
Tvoje priamky,
V prvom pripade prechadzaju bodmy suradnic, $(m,0),(0,1-m)$ kde $m \in ]0,1[$. Co da ich rovnicu $\frac xm+\frac y{1-m}=1$
Cize tvoja uloha je nast funkciu co sa dotyka vsetkych takymto priamkam.
V druhom pripade prechadzaju bodmy $ (m,0),(0,\frac 1m)$ kde $ m>0$. Co da ich rovnicu $\frac xm+my=1$.
Poznamka2:ak treba dam moje riesenie, no vsak, zatial to necham stredoskolakom.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 10. 05. 2014 12:55

Anonymystik
Reputace:   45 

↑ Bati:

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

Zápatí