Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
nemáte někdo tip, jak na konstrukci hyperboly, když znám jen ohniska a tečnu?
Sestrojil jsem střed a obě osy. Pak jsem zkoušel udělat asymptoty tak, že udělám osy úhlů mezi osami (to je věta). Pak jsme určil bod doteku tečny a z toho další body. Ale když jsem konstrukci dodělal a pohýbal v GeoGebře s ohnisky, zjistil jsem, že mi v některých polohách hyperbola naprosto drze protíná asymptoty. Takže všechno špatně, zpátky na stromy.
Já jsem tedy myslel, že asymptoty půlí úhly os. Pak je možné, že jsme měl chybu už v jejich konstrukci. Vedl jsem přímku ohnisky, střed mezi nimi byl střed hyperboly. A druhé osa jako kolmice ze středu na hlavní osu. Něco mi uniká, nebo je nějaký předpoklad blbě.
Popostrčí mě někdo? Ideálně, jak získat asymptoty, ale klidně i jiný tip, kde bych mohl překonat zásek.
Díky moc.
↑ zip:
Dobrý den. Asymptoty úhly os nepůlí. Prochází středem a vedlejšími vrcholy.
Pokud jste sestrojil bod dotyku T, pak můžete vyjít z definice hyperboly (rozdíl průvodičů = 2a).
↑ Jj:
Aha, to je ta chyba. Díky.
Pak tedy nemám nic, ke konstrukci bodu doteku tečny potřebuji asymptpty (resp. jinak to neumím). Takže mám ohniska a tečnu, tím pádem znám střed a excentricitu.
Teď koukám, že když povedu z ohniska kolmici na tečnu, získám bod na řídící kružnici druhého ohniska. A když tímto bodem povedu přímku, tak bod, kde tato přímka protne tečnu by měl být T. Tak to jdu zkusit.
Stránky: 1