Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2014 10:51

zip
Zelenáč
Reputace:   

Konstrukce hyperboly: ohniska a tečna

Zdravím,

nemáte někdo tip, jak na konstrukci hyperboly, když znám jen ohniska a tečnu?

Sestrojil jsem střed a obě osy. Pak jsem zkoušel udělat asymptoty tak, že udělám osy úhlů mezi osami (to je věta). Pak jsme určil bod doteku tečny a z toho další body. Ale když jsem konstrukci dodělal a pohýbal v GeoGebře s ohnisky, zjistil jsem, že mi v některých polohách hyperbola naprosto drze protíná asymptoty. Takže všechno špatně, zpátky na stromy.

Já jsem tedy myslel, že asymptoty půlí úhly os. Pak je možné, že jsme měl chybu už v jejich konstrukci. Vedl jsem přímku ohnisky, střed mezi nimi byl střed hyperboly. A druhé osa jako kolmice ze středu na hlavní osu. Něco mi uniká, nebo je nějaký předpoklad blbě.

Popostrčí mě někdo? Ideálně, jak získat asymptoty, ale klidně i jiný tip, kde bych mohl překonat zásek.

Díky moc.

• (téma jako vyřešené označil(a) zip)

#2 11. 05. 2014 11:02

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Konstrukce hyperboly: ohniska a tečna

↑ zip:

Dobrý den. Asymptoty úhly os nepůlí. Prochází středem a vedlejšími vrcholy.

Pokud jste sestrojil bod dotyku T, pak můžete vyjít z definice hyperboly (rozdíl průvodičů = 2a).

Pokud se tedy nemýlím.

#3 11. 05. 2014 11:17

zip
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jj:

Aha, to je ta chyba. Díky.
Pak tedy nemám nic, ke konstrukci bodu doteku tečny potřebuji asymptpty (resp. jinak to neumím). Takže mám ohniska a tečnu, tím pádem znám střed a excentricitu.

Teď koukám, že když povedu z ohniska kolmici na tečnu, získám bod na řídící kružnici druhého ohniska. A když tímto bodem povedu přímku, tak bod, kde tato přímka protne tečnu by měl být T. Tak to jdu zkusit.

#4 11. 05. 2014 15:39

zip
Zelenáč
Reputace:   

Tak povedlo, dobré. Díky :-)

Zápatí