Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím opět
přípravy na školní maturitu, derivace. Pokud někdo zkontroluje budu rád :)
1. Určete tečnu ke grafu funkce
v dotykovém bodě ![kopírovat do textarea $T = [-1;y ]$](/mathtex/e5/e5b35b44d540e4aa1edde60f276ed896.gif)
dosadil jsem si, vyšlo mi ![kopírovat do textarea $T = [-1;-6 ]$](/mathtex/98/98206691cacfa0797b3a741fe6608034.gif)
dále jsem zderivoval
a tedy 
Po dosazení do vzorce tečny ke grafu
a tedy
by měl být gradem tečny (tečna je rovnoběžná s osou 
2. Určete tečnu ke křivce dané implicitně
v bodě ![kopírovat do textarea $T = [1;y]$](/mathtex/c4/c47080f54a3e4d34106138fb0ab42cce.gif)
dosadil jsem si, vyšlo mi
(dvě rovnoběžky)
Zderivoval jsem na
a tedy 
a tedy rovnice jsou
;
Nelíbí se mi na tom hlavně fakt, že obě rovnice mi vyšly jako rovnoběžné s osou
.
Tak se tedy tady raději ptám, jestli to mám dobře, popřípadě kde je chyba? Za odpovědi předem děkuji !
EDIT: úprava jednoho výsledku

↑ mara5a:
Zdravím, prošla jsem příklady a máš to všechno v pořádku :) .. Chápeš to správně a nemáš tam chyby :)

↑ mara5a:
Jinak ukazovali jste si i jiné způsoby derivace implicitní funkce?
Jeden znám (trošku rychlejší a výhodnější):
Čitatel derivujeme podle x a jmenovatele podle y ..
... trošku poupravíme
.. a je to :)
studentka94 napsal(a):
↑ mara5a:
Jinak ukazovali jste si i jiné způsoby derivace implicitní funkce?
Možná ano, moc si to nepamatuju už :D
Připadá mi to skoro stejné, jen v jednom dosazuji do vzorce rovnici a v mojem dosazuji vzorec do rovnice. Aspoň myslím, že dalo by se to snad tak říct.
EDIT: To tvoje je asi jednodušší, ale je potřeba pamatovat si vzorec, to moje je trochu oklikou, ale zase si stačí pamatovat postup dle mě.

↑ mara5a: a ↑ Rumburak:
Však já jsem neřekla, že to, co děláš, je špatně. Je více způsobů, jak derivovat implicitní funkce. Většinou se při derivování a vyjádření
často udělá chyba, tak jsem ti ukázala jinou cestu, jak to spočítat či si přes "jak říkáš vzorec" zkontrolovat. Na tom nejde nic zapomenout ani si nic pamatovat. V čitateli derivuješ podle x, ve jmenovateli podle y a pře závorku vložíš mínus a pak upravíš do přijatelné podoby.