Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2014 23:19

PATRIK35
Zelenáč
Reputace:   

Derivace

Dobrý den, mám problém s dvěma příklady. V prvním mám najít nejkratší vzdálenost zadané přímky od dané paraboly. Nevíte co s tím? A druhý příklad, mám vypočítat úhel, pod kterým byla vyslána raketa, která letěla po parabole. Mám danou parabolu, ale nevím jak zjistit tu tečnu k parabole, abych mohl zjistit daný úhel tečny s osou x.

Děkuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) PATRIK35)

#2 12. 05. 2014 23:24

Arabela
Reputace:   181 
Web

Re: Derivace

Ahoj ↑ PATRIK35:,
v prvom príklade by som si napísala rovnicu dotyčnice danej paraboly, ktorá je rovnobežná s danou priamkou (má tú istú smernicu). Vzdialenosť tej dotyčnice od danej priamky bude tou hľadanou vzdialenosťou...

server.gphmi.sk/~domanyov

#3 13. 05. 2014 10:09

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ PATRIK35:

Zdravím. 

Ke druhé úloze:

V analytické geometrii roviny platí, že přímka, která není kolmá k ose $x$, je jednoznačně určena jedním svým bodem a směrnicí. 

Směrnice přímky má vztah k úhlu, který přímka svírá s osou $x$ .

Pokud křivka o rovnici $y = f(x)$  má ve svém bodě $[a , f(a)]$ tečnu, které není kolmá k ose $x$ , pak její směrnicí je ... ?

#4 13. 05. 2014 10:36

PATRIK35
Zelenáč
Reputace:   

Jestli se nepletu, tak směrnice je určená úhlem tangens. Já o přímce (tečna k parabole) vím, že prochází počátkem soustavy souřadnic. Ale já bych potřeboval bod dotyku s parabolou, abych přes první derivace zjistil danou tečnu a pak jen analyticky bych vyřešil odchylku dvou přímek (dané tečny a osy x). Je to tak? Můžete mi nastínit celé řešení? Moc Vám děkuji za Váš čas a laskavost.

#5 13. 05. 2014 10:41

PATRIK35
Zelenáč
Reputace:   

Ale můžu se zeptat, jak zjistím danou tečnu? Já vím, že je rovnoběžná s danou přímkou. Znamená to, že směrnice té přímky (=-a/b v obecné rovnici) se bude rovnat první derivaci paraboly. Ale jak pak zjistím ten bod dotyku. A pak kdybych měl danou tečnu, tak řeším klasicky analyticky vzdálenost dvou přímek (vzdálenost bodu od přímky). Je to tak? Děkuji Vám za odpověď

#6 13. 05. 2014 11:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,
dohodnete se, prosím, kterou úlohu v tématu budete diskutovat a pro kterou si autor ↑ PATRIK35: založí téma nové s využitím dosavadních doporučení viz pravidla. Děkuji.

#7 13. 05. 2014 11:30 — Editoval Rumburak (13. 05. 2014 11:33)

Rumburak

↑ PATRIK35:

Nevím, jak je ta parabola (dráha reakety) zadána, ale to pro vysvětlení problematiky nebude vadit. 
Podívejme se na to obráceně.  Z bodu $P = [0, 0]$  nechť je raketa vystřelena pod elevačním úhlem $\alpha \in \(0,  \frac{\pi}{2}\)$ tak,
aby její parabolická dráha byla v I. kvadrantu.  To znamená, že tečnou k její dráze v bodě $P$ bude přímka o rovnici $y = kx$ ,
kde $k = \tan \alpha$ .  Předpokládám, že parabola dráhy je orientována tak, aby měla vrchol nahoře, takže bude mít rovnici

$y = f(x)$,  kde $f(x) := a(x - u)^2 + c  ,   u > 0  ,  a < 0$ .

Aby parabola procházela bodem $P$ ,  musí být navíc $f(0) = 0$ ,  odtud $c = -au^2$ , takže tvar funkce můžeme upřesnit na

$f(x) := a(x - u)^2 -au^2 $ .

Aby byla splněna podmínka na počáteční elevační úhel, musí  být $f'(0) = k$ , tedy $2a(-u) = k$ .

Aby parabola dráhy v tomo mnou vymyšleném příkladě byla určena jednoznačně, potřebovali bychom ještě nějaký další údaj,
třeba maximální dosaženou výšku. Ale o to nejde. Snažil jsem se jen přiblížit, jaké matematické vztahy v těchto úlohách fungují.

Nicméně je třeba dodržovat řád tohoto fora,  jak nás upozornila kolegyně - moderátorka Jelena , již zdravím
(tento příspěvek už jsem měl víceméně napsaný, když jsem ono upozornění zjistil).

#8 13. 05. 2014 15:34

PATRIK35
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji Vám za vysvětlení a omlouvám se za porušení pravidel.

#9 14. 05. 2014 00:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Rumburak:

Také pozdrav, vážený kolego (to oplatím tu moderátorku :-)), uznej sám, že 2 úlohy vyžadující rozsáhlejší teoretickou debatu, mohou téma dost zneprůhlednit.

↑ PATRIK35:

omluva přijatá :-) Pokud je téma vyřešeno, označ ho tak, prosím, v prvním příspěvku.

---------------------
"Oproti mágům, kteří nemají nic raději než složitou organizační hierarchii, čarodějky nijak zvlášť nestojí o systemizované zařazení do nějaké hodnostní struktury" (c)

#10 14. 05. 2014 09:21

Rumburak

↑ jelena:

Samozřejmě uznávám :-).  A slibuji, že na "tu moderátorku" s příště dám pozor :-) .
PS. Horrorový román Kříž u potoka mám rozečtený (jsem už ve druhé polovině).  Je to fakt síla ...

Zápatí