Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s dvěma příklady. V prvním mám najít nejkratší vzdálenost zadané přímky od dané paraboly. Nevíte co s tím? A druhý příklad, mám vypočítat úhel, pod kterým byla vyslána raketa, která letěla po parabole. Mám danou parabolu, ale nevím jak zjistit tu tečnu k parabole, abych mohl zjistit daný úhel tečny s osou x.
Děkuji za pomoc
Ahoj ↑ PATRIK35:,
v prvom príklade by som si napísala rovnicu dotyčnice danej paraboly, ktorá je rovnobežná s danou priamkou (má tú istú smernicu). Vzdialenosť tej dotyčnice od danej priamky bude tou hľadanou vzdialenosťou...
↑ PATRIK35:
Zdravím.
Ke druhé úloze:
V analytické geometrii roviny platí, že přímka, která není kolmá k ose
, je jednoznačně určena jedním svým bodem a směrnicí.
Směrnice přímky má vztah k úhlu, který přímka svírá s osou
.
Pokud křivka o rovnici
má ve svém bodě
tečnu, které není kolmá k ose
, pak její směrnicí je ... ?
Jestli se nepletu, tak směrnice je určená úhlem tangens. Já o přímce (tečna k parabole) vím, že prochází počátkem soustavy souřadnic. Ale já bych potřeboval bod dotyku s parabolou, abych přes první derivace zjistil danou tečnu a pak jen analyticky bych vyřešil odchylku dvou přímek (dané tečny a osy x). Je to tak? Můžete mi nastínit celé řešení? Moc Vám děkuji za Váš čas a laskavost.
Ale můžu se zeptat, jak zjistím danou tečnu? Já vím, že je rovnoběžná s danou přímkou. Znamená to, že směrnice té přímky (=-a/b v obecné rovnici) se bude rovnat první derivaci paraboly. Ale jak pak zjistím ten bod dotyku. A pak kdybych měl danou tečnu, tak řeším klasicky analyticky vzdálenost dvou přímek (vzdálenost bodu od přímky). Je to tak? Děkuji Vám za odpověď
Zdravím v tématu,
dohodnete se, prosím, kterou úlohu v tématu budete diskutovat a pro kterou si autor ↑ PATRIK35: založí téma nové s využitím dosavadních doporučení viz pravidla. Děkuji.
↑ PATRIK35:
Nevím, jak je ta parabola (dráha reakety) zadána, ale to pro vysvětlení problematiky nebude vadit.
Podívejme se na to obráceně. Z bodu
nechť je raketa vystřelena pod elevačním úhlem
tak,
aby její parabolická dráha byla v I. kvadrantu. To znamená, že tečnou k její dráze v bodě
bude přímka o rovnici
,
kde
. Předpokládám, že parabola dráhy je orientována tak, aby měla vrchol nahoře, takže bude mít rovnici
, kde
.
Aby parabola procházela bodem
, musí být navíc
, odtud
, takže tvar funkce můžeme upřesnit na
.
Aby byla splněna podmínka na počáteční elevační úhel, musí být
, tedy
.
Aby parabola dráhy v tomo mnou vymyšleném příkladě byla určena jednoznačně, potřebovali bychom ještě nějaký další údaj,
třeba maximální dosaženou výšku. Ale o to nejde. Snažil jsem se jen přiblížit, jaké matematické vztahy v těchto úlohách fungují.
Nicméně je třeba dodržovat řád tohoto fora, jak nás upozornila kolegyně - moderátorka Jelena , již zdravím
(tento příspěvek už jsem měl víceméně napsaný, když jsem ono upozornění zjistil).
↑ Rumburak:
Také pozdrav, vážený kolego (to oplatím tu moderátorku :-)), uznej sám, že 2 úlohy vyžadující rozsáhlejší teoretickou debatu, mohou téma dost zneprůhlednit.
↑ PATRIK35:
omluva přijatá :-) Pokud je téma vyřešeno, označ ho tak, prosím, v prvním příspěvku.
---------------------
"Oproti mágům, kteří nemají nic raději než složitou organizační hierarchii, čarodějky nijak zvlášť nestojí o systemizované zařazení do nějaké hodnostní struktury" (c)