Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
po letech si opakuji matematiku pro gymnázia, jsem u předposlední učebnice a nějak tam stále nenacházím návod na řešení binárních operací typu:
a*b = a - b + 2a
Určete neznámou x, platí-li: (2*x)*3 = 0
Znamená to snad, že za * mám dosadit postupně +-:/ nebo umocnění a hledat tak dlouho, až dostanu správný výsledek?
↑ janca361:
tomu nějak pořád nerozumím, chybí mi úvod:
jaká je to kapitola učiva a proč je a=2 a b=x a když je tomu tak, jak se přišlo na další 2-x x 2.2 atd.
Zdravím,
↑ maver: mám dojem, že ve školních knihách se neuvádí "zobecněný pojem" binární operace, rovnou se zavedou matematické operace tak, jak známe i z běžného života (sčítání, násobení apod.) Tato úloha patří k rozšiřujícím k tématu binárních operací a ukazuje, že operace může být jednorázově zavedena nějakým předpisem - jak vidíš v zadání. Ovšem z běžného života známe i nematematické operace, které jsou zavedeny symbolem (směrovka) nebo předpisem (zákony, nařízení, standardy).
Operace
zde není násobení, ale je to operace, která nařizuje: vezmi to, co je před * a odečti to, co je po * a od výsledku odečti dvojnásobek toho, co je před *. Proto v rovnici
nejdřív provedeš dle pokynu * všechno pro zápis
a potom výsledek použiješ v další * jako "to, co je před *", po * bude 3. Nakonec rovnici vyřešíš už běžnou matematickou cestou.
Na fóru jsou i další příklady (z přijímacích testu na VŠ - tak?). Podaří se zorientovat? Děkuji.