Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2014 14:26

maver
Reputace:   

Binární operace

Zdravím,

po letech si opakuji matematiku pro gymnázia, jsem u předposlední učebnice a nějak tam stále nenacházím návod na řešení binárních operací typu:

a*b = a - b + 2a
Určete neznámou x, platí-li: (2*x)*3 = 0

Znamená to snad, že za * mám dosadit postupně +-:/ nebo umocnění a hledat tak dlouho, až dostanu správný výsledek?

• (téma jako vyřešené označil(a) maver)

#2 13. 05. 2014 15:09

janca361
.

Re: Binární operace

↑ maver:
V prvním případě - závorka má přednost
a=2
b=x

Obsah závorky je tedy
$2-x+2 \cdot2=2-x+4=x+2$

"nové"
a=x+2
b=3
A tedy:
$x+2-3+2 \cdot (x-2)=0$
rovnice - určíš x.

#3 13. 05. 2014 15:34

maver
Reputace:   

↑ janca361:
tomu nějak pořád nerozumím, chybí mi úvod:

jaká je to kapitola učiva a proč je a=2 a b=x a když je tomu tak, jak se přišlo na další 2-x x 2.2 atd.

#4 14. 05. 2014 00:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ maver: mám dojem, že ve školních knihách se neuvádí "zobecněný pojem" binární operace, rovnou se zavedou matematické operace tak, jak známe i z běžného života (sčítání, násobení apod.) Tato úloha patří k rozšiřujícím k tématu binárních operací a ukazuje, že operace může být jednorázově zavedena nějakým předpisem - jak vidíš v zadání. Ovšem z běžného života známe i nematematické operace, které jsou zavedeny symbolem (směrovka) nebo předpisem (zákony, nařízení, standardy).

Operace $* $zde není násobení, ale je to operace, která nařizuje: vezmi to, co je před * a odečti to, co je po * a od výsledku odečti dvojnásobek toho, co je před *. Proto v rovnici $(2*x)*3 = 0 $nejdřív provedeš dle pokynu * všechno pro zápis $(2*x)$ a potom výsledek použiješ v další * jako "to, co je před *", po * bude 3. Nakonec rovnici vyřešíš už běžnou matematickou cestou.

Na fóru jsou i další příklady (z přijímacích testu na VŠ - tak?). Podaří se zorientovat? Děkuji.

Zápatí