Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 05. 2014 22:05

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Speciální teorie relativity

Ahoj, měl bych jen dotaz k příkladu: Při laboratorních měřeních bylo zjištěno, že doba života elementární částice pohybující se rychlostí 0,95c je 2,5*10^-8 s. Jaká je doba života této částice v její klidové soustavě ?

Myslel jsem si, že když se mě ptají na dobu života v klidové soustavě, počítám t (tedy čas soustavy, kde je pozorovatel v klidu), ale ono je to přímo opačně, neznámá je t'. Dokázal by mi někdo vysvětlit proč ? Děkuji

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

• (téma jako vyřešené označil(a) Somar)

#2 18. 05. 2014 12:22

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Speciální teorie relativity

Čau

Já osobně nikdy nevím co se značí jako t a t´, když se tu jednou řešil nějaký problém tak sem zjistil že to dělám přesně naopak.
Ale co se týče problému:

1. Uvažujme soustavu spojenou s částicí. V této soustavě je její rychlost nulová.
Tuto soustavu proto nazýváme KLIDOVÁ SOUSTAVA ČÁSTICE. Dobu života v této soustavě budeme značit třeba $\tau _{v}$ (v jako vlastní)

2. Druhá soustava je soustava laboratorní, tedy ve které se částice pohybuje rychlostí 0,95c.
Dobu života v této soustavě budeme značit jako $\tau _{l}$

Pak z dilatace času platí, že

$\tau _{l}=\frac{\tau _{v}}{\sqrt{1-\frac{v^{2}}{c^{2}}}}$

už je kvůli tomu, že vlastní čas (ten měřený v klidové soustavě) musí být menší než čas naměřený v soustavě kde se částice pohybuje. Prostě ten kratší čas (dělený tou odmocninou) odpovídá klidové soustavě)

#3 18. 05. 2014 18:28

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Re: Speciální teorie relativity

↑ Brzls: To je docela dobrá pomůcka, díky ! :)

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

Zápatí