Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 05. 2014 22:05

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Speciální teorie relativity

Ahoj, měl bych jen dotaz k příkladu: Při laboratorních měřeních bylo zjištěno, že doba života elementární částice pohybující se rychlostí 0,95c je 2,5*10^-8 s. Jaká je doba života této částice v její klidové soustavě ?

Myslel jsem si, že když se mě ptají na dobu života v klidové soustavě, počítám t (tedy čas soustavy, kde je pozorovatel v klidu), ale ono je to přímo opačně, neznámá je t'. Dokázal by mi někdo vysvětlit proč ? Děkuji

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

• (téma jako vyřešené označil(a) Somar)

#2 18. 05. 2014 12:22

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Speciální teorie relativity

Čau

Já osobně nikdy nevím co se značí jako t a t´, když se tu jednou řešil nějaký problém tak sem zjistil že to dělám přesně naopak.
Ale co se týče problému:

1. Uvažujme soustavu spojenou s částicí. V této soustavě je její rychlost nulová.
Tuto soustavu proto nazýváme KLIDOVÁ SOUSTAVA ČÁSTICE. Dobu života v této soustavě budeme značit třeba $\tau _{v}$ (v jako vlastní)

2. Druhá soustava je soustava laboratorní, tedy ve které se částice pohybuje rychlostí 0,95c.
Dobu života v této soustavě budeme značit jako $\tau _{l}$

Pak z dilatace času platí, že

$\tau _{l}=\frac{\tau _{v}}{\sqrt{1-\frac{v^{2}}{c^{2}}}}$

už je kvůli tomu, že vlastní čas (ten měřený v klidové soustavě) musí být menší než čas naměřený v soustavě kde se částice pohybuje. Prostě ten kratší čas (dělený tou odmocninou) odpovídá klidové soustavě)

#3 18. 05. 2014 18:28

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Re: Speciální teorie relativity

↑ Brzls: To je docela dobrá pomůcka, díky ! :)

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

Zápatí