Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, měl bych jen dotaz k příkladu: Při laboratorních měřeních bylo zjištěno, že doba života elementární částice pohybující se rychlostí 0,95c je 2,5*10^-8 s. Jaká je doba života této částice v její klidové soustavě ?
Myslel jsem si, že když se mě ptají na dobu života v klidové soustavě, počítám t (tedy čas soustavy, kde je pozorovatel v klidu), ale ono je to přímo opačně, neznámá je t'. Dokázal by mi někdo vysvětlit proč ? Děkuji
Čau
Já osobně nikdy nevím co se značí jako t a t´, když se tu jednou řešil nějaký problém tak sem zjistil že to dělám přesně naopak.
Ale co se týče problému:
1. Uvažujme soustavu spojenou s částicí. V této soustavě je její rychlost nulová.
Tuto soustavu proto nazýváme KLIDOVÁ SOUSTAVA ČÁSTICE. Dobu života v této soustavě budeme značit třeba
(v jako vlastní)
2. Druhá soustava je soustava laboratorní, tedy ve které se částice pohybuje rychlostí 0,95c.
Dobu života v této soustavě budeme značit jako 
Pak z dilatace času platí, že
už je kvůli tomu, že vlastní čas (ten měřený v klidové soustavě) musí být menší než čas naměřený v soustavě kde se částice pohybuje. Prostě ten kratší čas (dělený tou odmocninou) odpovídá klidové soustavě)