Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2014 20:07

Pidoch09
Zelenáč
Škola: FEK JU
Pozice: student
Reputace:   

Derivace - tečna grafu funkce

Nakreslete do obrázku bod $T=[c,f(c)]$ a v něm tečnu ke grafu funkce f. - má být řešeno v programu Maple, $c=0.8$ a funkce $f: (x^{2}-8x+1)/(x^{2}-2x+2)$, interval pro řešení grafu: $I=\langle-10,2\rangle$
Problémem je že tečna se vykreslí jako sečna...

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 05. 2014 21:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace - tečna grafu funkce

Zdravím,

co jsem zkoušela ve WA, tak to vypadá jako sečná, možná proto, že hned vedle je nulový bod pro 2. derivaci (cca x=0,7), tedy může být hodně blízko inflexní bod, potom to dělá dojem sečné.

To bych nepovažovala za podstatné, jelikož tečnu kreslíme přímo v zadaném bodě a jak se zachová ve vztahu k další části grafu, že ho protne, tak to může být.

#3 26. 05. 2014 21:30

Pidoch09
Zelenáč
Škola: FEK JU
Reputace:   

Děkuji za ochotu :), já to mám de-facto stejně, tak jsem se jen chtěla ujistit...

#4 26. 05. 2014 22:43

jelena
Jelena

↑ Pidoch09:

potom v pořádku, označím za vyřešené

#5 18. 11. 2014 23:42

stibik
Zelenáč
Škola: FEKT VUT
Reputace:   

Zdravím,

mám zadaný př. Najděte všechny tečny ke grafu fce f(x)=arctg(2/(x+1)), které jsou rovnoběžné s přímkou x+2y-1=0. Vím, že směrnice tečen bude stejná jako směrnice zadané přímky tedy -1/2. Když ji položím rovno první derivaci fce. Dostanu jeden bod dotyku x=-1. Když chci vypočítat f(-1)=arctg(2/0). Chci se zeptat kde mám chybu?

#6 19. 11. 2014 00:02

jelena
Jelena

↑ stibik:

Zdravím,

na nový dotaz je třeba si založit vlastní téma (Ty jsi vložil dotaz do "cizího a vyřešeného"). Nové téma založíš z hlavní strany "Založit nové téma" nalevo nahoře (viz Manuál).

K problému - předpokládám, že derivaci jsi zkontroloval. Potom zkus se podívat, zda v úvahu přichází jednostranná derivace (a tedy jednostranná tečná), ale to by bylo při podmínce, že funkce je v bodě definována. Pokračuj, prosím, do nového tématu. Děkuji.

Zápatí