Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadání:
Najděte rovnici tečné roviny k elipsoidu
, která je rovnoběžná s rovinou 
Postup mam sice spatne, ale stejne ho sem dam:
1) Nejdriv jsem nasel tecne normalu roviny, ktera by mela byt stejna jako normala roviny, ktera je ji rovnobezna:
2) Vypocetl jsem gradient elipsoidu:
3) !Tady asi bude chyba!:
Normala tecny je gradientem funkce, ale protoze me nezajima velikost normaly, ale smer, tak rovnice je:
4) Osamostatnil jsem z rovnice z 3) x, y a z a dosadil je za x,y,z v rovnici elipsoidu,

kde mi alfa vyslo 
5) To cele jsem pak dosadil do rovnice normaly:
a dospel jsem k tomuto:
Dekuji za odpoved
edit1: mensi upravy pro prehlednost
Zdravím,
téma jsi označil za vyřešené, ale ze zápisu
neplyne
, pravděpodobně jen nepozornost.
Úloha (stejná?) zde byla diskutována, bohužel náhledy na zadání chybí, ale celková diskuse je určitě přínosná, děkuji autorům.
Poznamka:
Aj toto sa da pouzit na riesenie
http://www.math.ucla.edu/~ronmiech/Calc … 11_45.html
Ano, byla to je moje neschopnost vyresit neuplnou kvadratickou rovnici. Tema vzhledem k problemu melo patrit asi do kategorie Stredni skola.
Jinak me vubec nenapadlo hledat priklad tady na foru, vzhledem k tomu, ze jsem povazoval za velmi nepravdepodobne, ze by tu stejny priklad byl.
↑ Mnauik:
na SŠ se asi nebere gradient (ale pokud trváš na přesunu, není problém).
jsem povazoval za velmi nepravdepodobne, ze by tu stejny priklad byl.
:-) spíš by bylo nepravděpodobné, že by za ta léta zde ještě nebyl (dokonce se dá zařazovat dle stylu autorů zadání). Hlavně, že překlep opraven a máš i další materiál od kolegy ↑ vanok:, kterého také zdravím a děkuji.
Stránky: 1