Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mam takuto ulohu:
Z hry 32 karát vytiahneme nahodne naraz 2 karty. Aka je pravdepodobnost, ze obidve karty su tej istej "farby", ak pocet karat jednej "farby" zodpoveda portu karat druhej "farby"
dobre uvazujem, ze mame 4 farby, teda z kazdej je po 8 kusov a teda jav je ze vytiahnem 2 karty z 8, cize 8 nad 2? a mnozina vsetkych prvkov je 32 nad 2?
dakujem
↑ Petra2014:
Ten "jev" bych ještě vynásobli čtyřmi - máš čtyři barvy. Můžeš vytánhot dvě z osmi červených, nebo dvě z osmi zelených, nebo .....
↑ gadgetka:
Slečna uvažovala čtyři barvy.
Ale i kdyby byly dvě, musíš mít v čitateli krát 2
A ono asi i to zadání je myšleno jinak, než jsem ho pochopila já. Bude to tak, jak píše Peťa, 4 barvy, po osmi kartách... tak se omlouvám, asi mám už delší vedení... ;)
↑ gadgetka:
Já si myslím, že by tu kombinatoriku opravdu měli zrušit. ;)
A místo toho přidat na hodinách programování.
↑ gadgetka:
dakujem, tak mne logicky sedeli tie 4 farby, ale prepocitala som si vsetky moznosti a spravne riesenie je:
16 nad 2 krat 16 nad 0 to cele delene 32 nad 2 = 0,2419
len teraz nechapem, ze ok ak su dve sady dvojfarieb, tak preco teraz nie je citatel krat 2?
A co když je to bráno ještě takto: výraz farba, jak předpokládám, odpovídá našemu českému červená, černá, mezi červené patří srdce a káry, mezi černé piky a trefy. Čili když mají mít karty stejnou barvu, může být jedna srdcová a jedna kárová, naopak je to to samé, to jsou dvě karty z 16. Nebo jedna piková a jedna trefová, to jsou opět dvě karty z 16.
↑ Petra2014:
výsledek
odpovídá zadání:
Máme 32 karet, z nichž 16 je "černých" a 16 je "červených". Jaká je pravděpodobnost, že když vytáneme dvě karty, tak obě budou "červené"?