Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ klix:,
Mozes vyhodne pouzit Laplace-ov rozvoj podla 3° stlpca, alebo aj podla druheho riadku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Laplace_expansion
Mozes overit tvoj vysledok napr na wolframalpha.com.
Alebo daj sem tvoj cely postup...a skontrolujem potom.
↑ dominikap:
Zdravím,
v úvodním příspěvku zadání se nezobrazuje, beru tedy scan posledního příspěvku (determinant si můžeš zkontrolovat i v online nástrojích, např. WA, jak doporučuje kolega ↑ vanok: - příklad vložení
Rozvoj mi vyšel stejně (pohodlnější je v determinantu 4x4 zvolit rozvoj podle 2. sloupce (má tři 0)), ale lepší bude kontrola WA. Jen není jasné, co rozumíš jako "1. možnost", "2. možnost", podle mne pokračuješ ve výpočtu determinantu. A také nevím, co znamená násobení pod slovy "1. možnost".
došla som ku dvom možnostiam
Raději si to napiš "standardně", že počítáš jednotlivé determinanty 3x3 použitím Sarrus. pravidla. Na závěr řešíš rovnici 
ještě jednou zadání:
taky mi vyšel výsledek
výpočet:
http://i61.tinypic.com/10frnrt.jpg
dále jsem řešil tu rovnici
http://i57.tinypic.com/2q325tv.jpg
(
jsem tam dal proto že jsem četl že když u kubické rovnice je d=0, tak při vytýčení X je další kořen 0)
chtěl bych se zeptat zda to je dobře, příp. co z toho přesně je výsledek (determinant má 3 "možnosti": x1, x2, x3..?)
a je ještě nějaké X (kromě 0) kdy D=0?
↑ klix:
děkuji, determinant nemůžeme rozdělit na díly, dopočteme ho až do konce
. Potom pro druhou podúlohu sice máme kubickou rovnici
, ale "vytýčením x" upravíme do součinového tvaru
a řešíme, kdy součin je nulový.
Pokud nemáme chybu při výpočtu D, potom v R máme jen řešení
, jelikož
má řešení jen v oboru komplexních čísel (v zadání není vidět, zda je požadováno v R nebo jinak, tak můžeš okomentovat kompletně).
(determinant má 3 "možnosti": x1, x2, x3..?)
kde jsou takové možnosti? U kubické rovnice (tam se ale uvažuje diskriminant kub. rovnice, ne determinant, co jsme počítali) - potom neber na to ohled, rovnici řešíme rozkladem na součin. Jsou to 2 samostatné úlohy - najít determinant D, potom vyřešit rovnici D(x)=0, žádnou souvislost s D (diskriminantem kubické rovnice) to nemá. V pořádku? Děkuji.
Pri vypocte determinantu si mozes vsimnut ze ak je v dajakom riadku alebo stlpci jedine nenulove cislo, mozes vyskrtnut riadok aj stlpec v ktorom je, zratat determinant takto vzniknutej matice (aj opakovanym pouzitim tohto pravidla) a prenasobit ho tym nenulovym cislom. Tu to mozes zopakovat 2x a ostane 3x3 matica (dokonca s dvomi nulami), pre ktoru sa determinant rata uz lahko:
z coho vidime ze
pre
a
.
↑ Xellos:
Zdravím,
ano, to se také pokouším kolegovi vnutit větou:(pohodlnější je v determinantu 4x4 zvolit rozvoj podle 2. sloupce (má tři 0)) ↑ příspěvek 6: Řešení rovnice je také dopodrobna rozdiskutováno. Ale ani tak se nedovíme, zda se podařilo problém vyřešit.
↑ klix: podařilo? Děkuji.