Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Vypočítejte obvod i obsah výseče mezikruží se středovým úhlem 120∘ pro soustředné kružnice s poloměry r a r/2.
Dobrý den
Vůbec netuším jak to spočítat ,proto Vás prosím o podrobný zápis ,protože mi to chvilku potrvá než pochopím
Předem vše děkuji

↑ 1+1=3: Bylo by možné podrobně rozepsat postup? Mořím se s tím už 2 dny a nikam jsem se nedostal. Nevycházel jsem ze vzorečku pro obsah mezikruží, ale ze vzorečku pro obsah obsah výseče kruhu s tím, že od obsahu výseče většího kruhu odečtu obsah výseče menšího kruhu. Už tady jsem se zamotal. Chápu to správně, že obvod mezikruží vypočítám jako rozdíl poloměru větší kružnice a menší kružnice x2 a přičtu délku oblouku výsečí obou kružnic? Jak to abstraktně vyjádřit? Tvůj postup je geniálně jednoduchý, ale nechápu , jak jsi k němu dospěl. je možné to vysvětlit mně, nic nechápající "trubce"? Rád snahu odměním. Martin
Ahoj, např, obsah mezikruží: protože je středový úhel 120°, jedná se o rozdíl obsahu třetiny větší a menší kružnice, čili:
a obvod:
sčítáš třetinu větší kružnice + třetinu menší kružnice + dvakrát rozdíl poloměrů obou kružnic:

↑ gadgetka: Hezký pozdní večer Vám (Ti) přeji. Mrzí mě, že vytrhávám maminku od mateřských a manželských povinností kvůli mé ostudné "zabržděnosti". Pokusím se využít Vašeho(Tvého) návodu a podle výsledku Vás (Tě) když tak ještě obtěžovat se zdvořilou žádostí o radu, či o vyhodnocení mého pokusu. Moc děkuji za dosavadní ochotu a přeji klidný zbytek večera a dobrou noc. Martin