Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2014 15:58

jaňulín 1998
Škola: gymnázium Kolín
Pozice: student
Reputace:   

obsah o obvod výseče mezikruží

Vypočítejte obvod i obsah výseče mezikruží se středovým úhlem 120∘ pro soustředné kružnice s poloměry r   a  r/2.
Dobrý den
Vůbec netuším jak to spočítat ,proto Vás prosím o podrobný zápis ,protože mi to chvilku potrvá než pochopím
Předem vše děkuji

#2 11. 06. 2014 16:09

1+1=3
Zelenáč
Reputace:   

Re: obsah o obvod výseče mezikruží

Obsah mezikruží je $\pi (r^{2}-(r/2)^{2})$ a pak výsledek vydělíš 360 a vynásobíš 120, takže stačí vydělit 3.

#3 11. 06. 2014 16:15

1+1=3
Zelenáč
Reputace:   

Obvod spočítáš jako jedna třetina obvodu kružnice, takže $2\varrho r/3$ pro ty dvě a hodnoty sečteš a přičteš k nim "r" (2x rozdíl obvodu)

#4 14. 06. 2015 13:17

Člověk v Koncích
Zelenáč
Škola: Právnická fakulta Univerzity Karlovy Praha
Pozice: absolvent
Reputace:   

↑ 1+1=3: Bylo by možné podrobně rozepsat postup? Mořím se s tím už 2 dny a nikam jsem se nedostal. Nevycházel jsem ze vzorečku pro obsah mezikruží, ale ze vzorečku pro obsah obsah výseče kruhu s tím, že od obsahu výseče většího kruhu odečtu obsah výseče menšího kruhu. Už tady jsem se zamotal. Chápu to správně, že obvod mezikruží vypočítám jako rozdíl poloměru větší kružnice a menší kružnice x2 a přičtu délku oblouku výsečí obou kružnic? Jak to abstraktně vyjádřit? Tvůj postup je geniálně jednoduchý, ale nechápu , jak jsi k němu dospěl. je možné to vysvětlit  mně, nic nechápající "trubce"? Rád snahu odměním. Martin

#5 14. 06. 2015 14:01

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Ahoj, např, obsah mezikruží: protože je středový úhel 120°, jedná se o rozdíl obsahu třetiny větší a menší kružnice, čili:
$\frac 13 \pi r^2-\frac 13 \pi \(\frac{r}{2}\)^2$

a obvod:
sčítáš třetinu větší kružnice + třetinu menší kružnice + dvakrát rozdíl poloměrů obou kružnic:

$\frac 13 \cdot 2\pi r+\frac 13\cdot 2\pi \(\frac r2\)+2\(r-\frac r2\)$

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

#6 14. 06. 2015 22:58

Člověk v Koncích
Zelenáč
Škola: Právnická fakulta Univerzity Karlovy Praha
Pozice: absolvent
Reputace:   

↑ gadgetka: Hezký pozdní večer Vám (Ti) přeji. Mrzí mě, že vytrhávám maminku od mateřských a manželských povinností kvůli mé ostudné "zabržděnosti". Pokusím se využít Vašeho(Tvého) návodu a podle výsledku Vás (Tě) když tak ještě obtěžovat se zdvořilou žádostí o radu, či o vyhodnocení mého pokusu.  Moc děkuji za dosavadní ochotu a přeji klidný zbytek večera a dobrou noc. Martin

#7 14. 06. 2015 23:00

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

PM, Martine pošlu cobydup. :)

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí