Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, potřebuju pomoct s příkladem.
chci se blížit po přímce

dosadím do limity a spočtu
co teď s tím? vidím, že kdybych ten vršek nějak odmocnil, dostanu ten spodek až na ten prostřední člen, nebo mám ten spodek roznásobit? to se ale nezdá, musi to jít nějak zkrátit...
↑ Tassdar:
Ahoj. Tkus to upravit tak, aby se zlomek dal vykrátit dvojčlenem (x-1)
a to také případně udělej. Tím se situace projasní.

↑ Tassdar: Protože limita čitatele i jmenovatele je v x=1 nula, ta můžeš použít L Hospitalovo pravidlo, tj. zderivovat zvlášť čitatel a jmenovatel dle x a spočítat limitu.

↑ Tassdar: Limita závisí na k, takže pův. limita neexistuje.
↑ Tassdar:
Dodefinovat se nic nemusí. Prostě se vyšetří ty limity v závislosti na parametru
.
Budou 3 kvalitativně různé případy:
I.
,
II.
,
III. ostatní.
Mimochodem: Co můžeme usoudit z faktu, že l'Hosptalovo pravidlo nedalo ZCELA TENTÝŽ výsledek
jako metoda s vykrácením zlomku ?
↑ Tassdar:
já to dělám tak že udělám limitu podle x a pak podle y a když se nerovnají tak neexistuje tzn
=
= 
výsledky se nerovnají tak limita neexistuje
↑ Rumburak:
Takže tam dosadím ty
které jsi napsal a spočtu limitu?
Myslel jsem, že se zbavím
a pak se jen podívám, jestli výsledek závisí na
.
Co znamená, že nám l'Hosptalovo pravidlo nedalo ten samí výsledek? No možná to už naznačuje, že limita neexistuje?
↑ Dopikasan:
To mohu, prostě ignorovat y a pak x? Já myslel, že se jeden dosadí a pak se počítá limita z druhého. Tzn. dosadim x a pak počítám limitu z y->1. Ale asi máš pravdu, vychází to.
↑ Tassdar:
já to tak dělám,ale at to schválí místní odborníci radši(abych ti neřekl blbost), ale jestli to schválí tak je to nejjednoduší cesta kde se skoro nemůžeš splést
chci se blížit po přímce
Z tohoto předpoladu stále vycházím.
Počítáme tedy
.
Pro
vyjde
,
pro
nemé
smysl (dělení nulou) ,
v ostatních případech se nevlastní limity zprava a zleva liší znaménkem.
Co z toho plyne pro dvojnou limitu
?