Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, prosímvás můžete mi vysvqtlit, jak vypočítat příklad: Jaký objem CO2 vznikne dokonalým spálením 100g glukosy? Uvažujte chování ideálního plynu a standartní podmínky při 0°C a 101 kPa.
dělala jsem to takhle: spočítala jsem si molární hmotnost glukosy, z toho pak vypočítala látkové množství (n=m/M), to pak dosadila do vzorce o výpočtu ideálního plynu a samozřejmě mi to nevyšlo, protože to je samozřejmě na hlavu postavený postup. ale jinak nevím jak. :/
předem díky moc!
a pak mám ještě další, u kterého postup nevím absolutně vůbec. :(
2- k neutralizaci 30 ml roztoku NaOH se spotřebovalo 40 ml roztoku H2SO4. Jaké je látkové množství aniontu obsažené v 10 ml roztoku?
ještě, k oboum těm příkladům mám správné výsledky, ale právě ne postup. :/
Zdravím,
to pak dosadila do vzorce o výpočtu ideálního plynu
tento krok již není dobře ("Uvažujte chování ideálního plynu a standartní podmínky při 0°C a 101 kPa" se vztahuje k podmínkám pro výpočet vzniklého CO2)
Pokud jde o úlohu na výpočet z chemické rovnice, tak tu rovnici potřebuješ napsat a vyčíslit. Zkus ještě přidat rovnici spalování glukózy, navede to i na závěr výpočtu.
2. k neutralizaci 30 ml roztoku NaOH se spotřebovalo 40 ml roztoku H2SO4. Jaké je látkové množství aniontu obsažené v 10 ml roztoku?
Opět zapsat a vyčíslit rovnici reakce, co proběhla. Potom budeš uvažovat - v jakém poměru látkových množství reagují NaOH a H2SO4 (ač není zadána žádná koncentrace, můžeme sestavit vztah pro výpočet, jelikož látková množství jsou vzájemně závislá.
Jen závěrečná otázka není jednoznačná - kterého roztoku (v úloze máme 3 různé roztoky). Zkus překontrolovat zadání a pro tuto 2. úlohu potom si založ nové téma viz pravidla (v tomto tématu dokončíme úlohu o glukóze). Děkuji.
↑ jelena:
aha, takže nemůžu smotat dohromady dva druhy řešení, to si budu pamatovat. :)
v tom případě:
rovnice spalování glukozy je: C6H12O6 + 6 O2 ---> 6 CO2 + 6 H2O
z ní tedy vyplývá, že látkové množství oxidu bude 6x větší než látkové množství glukosy. ano?
ale dál už nevím. protože mám jenom látkové množství a na výpočet ze vzorce potřebuju ještě koncentraci...
↑ klokie:
děkuji, tedy máš látkové množství (n) CO2, co vznikne v reakci. Můžeš použit stavovou rovnici ideálního plynu pro výpočet V. Nebo (jelikož v zadání jsou podmínky pro molární objem 22,4 dm^3), tak můžeš jen provést přepočet na objem Tebou nalezeného látkového množství.
Stránky: 1