Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » příklad na dokonalé spálení, neutralizaci (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 13. 06. 2014 17:32 — Editoval klokie (13. 06. 2014 18:11)

klokie
Reputace:   

příklad na dokonalé spálení, neutralizaci

ahoj, prosímvás můžete mi vysvqtlit, jak vypočítat příklad: Jaký objem CO2 vznikne dokonalým spálením 100g glukosy? Uvažujte chování ideálního plynu a standartní podmínky při 0°C a 101 kPa.

dělala jsem to takhle: spočítala jsem si molární hmotnost glukosy, z toho pak vypočítala látkové množství (n=m/M), to pak dosadila do vzorce o výpočtu ideálního plynu a samozřejmě mi to nevyšlo, protože to je samozřejmě na hlavu postavený postup. ale jinak nevím jak. :/

předem díky moc!

a pak mám ještě další, u kterého postup nevím absolutně vůbec. :(

2- k neutralizaci 30 ml roztoku NaOH se spotřebovalo 40 ml roztoku H2SO4. Jaké je látkové množství aniontu obsažené v 10 ml roztoku?

ještě, k oboum těm příkladům mám správné výsledky, ale právě ne postup. :/

• (téma jako vyřešené označil(a) klokie)

#2 13. 06. 2014 19:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: příklad na dokonalé spálení, neutralizaci

Zdravím,

to pak dosadila do vzorce o výpočtu ideálního plynu

tento krok již není dobře ("Uvažujte chování ideálního plynu a standartní podmínky při 0°C a 101 kPa" se vztahuje k podmínkám pro výpočet vzniklého CO2)
Pokud jde o úlohu na výpočet z chemické rovnice, tak tu rovnici potřebuješ napsat a vyčíslit. Zkus ještě přidat rovnici spalování glukózy, navede to i na závěr výpočtu.

2. k neutralizaci 30 ml roztoku NaOH se spotřebovalo 40 ml roztoku H2SO4. Jaké je látkové množství aniontu obsažené v 10 ml roztoku?

Opět zapsat a vyčíslit rovnici reakce, co proběhla. Potom budeš uvažovat - v jakém poměru látkových množství reagují NaOH a H2SO4 (ač není zadána žádná koncentrace, můžeme sestavit vztah pro výpočet, jelikož látková množství jsou vzájemně závislá.

Jen závěrečná otázka není jednoznačná - kterého roztoku (v úloze máme 3 různé roztoky). Zkus překontrolovat zadání a pro tuto 2. úlohu potom si založ nové téma viz pravidla (v tomto tématu dokončíme úlohu o glukóze). Děkuji.

#3 13. 06. 2014 19:51 — Editoval klokie (13. 06. 2014 19:54)

klokie
Reputace:   

↑ jelena:

aha, takže nemůžu smotat dohromady dva druhy řešení, to si budu pamatovat. :)
v tom případě:
rovnice spalování glukozy je: C6H12O6 + 6 O2 ---> 6 CO2 + 6 H2O

z ní tedy vyplývá, že látkové množství oxidu bude 6x větší než látkové množství glukosy. ano?
ale dál už nevím. protože mám jenom látkové množství a na výpočet ze vzorce potřebuju ještě koncentraci...

#4 13. 06. 2014 20:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ klokie:

děkuji, tedy máš látkové množství (n) CO2, co vznikne v reakci. Můžeš použit stavovou rovnici ideálního plynu pro výpočet V. Nebo (jelikož v zadání jsou podmínky pro molární objem 22,4 dm^3), tak můžeš jen provést přepočet na objem Tebou nalezeného látkového množství.

#5 13. 06. 2014 20:20

klokie
Reputace:   

↑ jelena:aha, takže vlastně chybu jsem udělala v tom, že jsem nevyčíslila rovnici! děkuji!

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » příklad na dokonalé spálení, neutralizaci (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí