Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám zadanou periodickou funkci, která je definovaná na základním intervalu (-
,
) takhle:
a mám jí vyjádřit jako Fourierovu řadu na intervalu <-3
,3
>
Vůbec nevím jak na to. Používá se na to nějaká ta Fourierova transformace nebo tak něco?
pzn. v tom zadání je otevřený interval u (-
, ale u tý funkce je už zobrazena hranatá závorka <..
Je to jen překlep nebo na to nějak záleží?
↑ totalnilama:
Lze definovat funkci
předpisem
a podle standardních vzorců
rozvinout fci
na jejím definičním oboru délky
v ortogon. systému
,
čímž získáme trigonometrickou řadu
.
Řešením úlohy - pokud jsem ji správně pochopil - bude řada
.
Na tom, zda se interval, na němž je funkce definována, bere jako uzavřený, otevřený či polootevřený,
nezáleží - FŘ vyjde ve všech těchto případech táž.

No moc tomu teda nerozumím. Celý to zadání je takhle:
Zdravím,
podle posledního obrázku bych pochopila, že se má najít Fourier. řada funkce f(x). A samostatná podúloha je zakreslení původní funkce f(x) a součtové s na zadaném intervalu. Přehledně je např. zde (i včetně vzorů grafů), po str. 68 (kontrolovat se dá v online nástrojích). Nebo který je u vás studijní materiál, ↑ kolego:? Děkuji.

jelena napsal(a):
Nebo který je u vás studijní materiál, ↑ kolego:? Děkuji.
Cože?
Jen zda máte nějaké studijní materiály. Reaguji na
Vůbec nevím jak na to. Používá se na to nějaká ta Fourierova transformace nebo tak něco?

↑ jelena:
No právě že nemám vůbec nic..
U vás jsou materiály například zde, potom v odkazu, co pořád dávám, v kapitole od str. 68 je teorie a př. 8.1.1 se vzory grafů (v trochu pozměněném tvaru i Tvé zadání). Něco najdeš i na fóru.
↑ totalnilama:
Toto je něco poněkud jiného, než co jsem pochopil z Tvého prvního příspěvku. Smysl té úlohy jasně vyjádřila
kolegyně ↑ jelena: , kterou zdravím. Jde o základní úlohu z teorie Fourierových řad. Rovněž s kolegyní souhlasím
v tom, že je potřeba nastudovat si příslušnou látku v rozsahu daném studijními plány pro obor, který studuješ
(předpokládám, že jde o některý z technických oborů). Vhodnou literaturu a kde ji sehnat by měl poradit vyučující
(takovou, která by pokrývala rozsah jeho přednášky a odpovídala způsobu jeho výuky).
ahoj ↑ totalnilama:,
vypočti F. řadu na
. Na
to pak bude vypadat úplně stejně (jenom ty periody budou tři).