Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poradil by mi prosím někdo, jak spočítat tu to soustavu rovnic?:
Jelena: oprava TeX
↑ Saluska:
Tipla som si (lebo 6=1.2.3), že x=1, y=2 a z=3.
Nebolo v zadaní riešte pre x, y, z ležiace v N (alebo pre prirodzené x, y, z) ?

↑ Saluska:
jak píše misaH , ale pouze za předpokladu že pracujeme v oboru N a proměnné nejsou shodné. Jinak bych postupoval tak, že bych si postupně vyjádřil neznámé a dosazoval ...
V zadání nebylo nic upřesněno, byla jsem schopná vyjádřit si pouze jednu neznámou, kterou jsem dosadila do obou zbývajících rovnic a vznikly mně rovnice, kde byli neznáme na nějaké mocniny a už jsem nebyla schopna si další neznámou vyjádřit↑ Saluska:
Zdravím v tématu,
↑ Saluska: zápis je opraven, tuto formu do "tři dolarů" (2. tlačítko vedle TeX), nebo jen jednoduchý zápis do řádků v TeX.
Jinak vložením do WA kořenů je více, ale nejsou ani trochu pěkné a hlavně nejsou v rozumném vyjádření, jen přibližný výpočet, až na kořeny v návrh ↑ misaH:. Zkus ještě překontrolovat zadání (odkud je? případně přidat úlohy, co máš okolo - před nebo po tomto zadání), pokud je zájem. Děkuji.
Příklad je jen ze souboru náhodných příkladů, okolo jsou exponenciální a logaritmické rovnice, takže to spolu nijak nesouvisí, takže to mi nic nenapoví.
takže to spolu nijak nesouvisí, takže to mi nic nenapoví.
děkuji, nemusíš to pořadí úloh, které navrhuji překontrolovat, brát úplně precizně :-) Nevím - z čeho a proč počítáš. Pokud máš sady "náhodných zadání", potom se podívat do dalších sad, jaké jsou úlohy na soustavy rovnic. Jaké běžně používáte sbírky, z čeho míváte zadání apod.?
Samozřejmě, nejvhodnější je konzultovat zadání s autorem, který sady úloh zadal.
Jinak podle typů rovnic v soustavě (zejména poslední rovnice) by se hodilo navrhnout vhodné substituce, co úpravy zjednoduší. Ale když vidím, že WA vydává tak nevzhledné výsledky (ve smyslu "nevyjadřitelné", např. výsledek
by samozřejmě byl zcela pohledný), tak přece překontrolovat zadání, nejen ve smyslu omezení číselných oborů řešení (i když se opět vystavuji tvrdému pokárání kolegy Freedy).