Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den ! Dostal jsem 4 příklady na lineární a konstantní funkce , mám za úkol je vypočítat (lépe řečeno , určit D(f),H(f),Monotonost). Problém je , že nevím jak na to,vyšel jsem ze cviku.Zde jsou
1.)
2.)
3.)
x e (x náleží) (-1,2)
4.)
a x e (-1,0,1)
Dokážu spočítat pomocí tabulky i pomocí Py,Px , problém je,že nevím kterou z těchto metod použít.Monotnost vím jak zjistit , ale D(f) a H(f) už vůbec ne , graf být nemusí,ten zvládnu.Tak bych vás chtěl poprosit,zda budete tak hodní a vypočítáte mi tyhle 4 příklady s nějakým postupem,nebo nějakým dodatkem , jak na to. Výsledky jsem totiž nedostal,takže ani nemohu experimentovat :D. Mockrát děkuji !
↑ Petr Melán:
Definičný obor tvoria hodnoty x. Ak je daný interval alebo sú vymenované hodnoty, tak takto je utvorené D (f).
Ak nie je interval ani vymenovanie, D (f) je určený všetkými hodnotami, pre ktoré sa dá vyrátať y.
U Teba sa y dá vyrátať pre všetky reálne čísla.
Obor hodnôt sú tie vyrátané y.
1. Pre hociktoré x je hodnota rovná -5.
2. Pre hociktoré x sa vyráta nejaké y. Ak by sa vyrátali hodnoty pre všetky x, pokryli by všetky reálne čísla.
3. Dosadíš krajné hodnoty intervalu. H (f) je interval medzi vypočítanými hodnotami y.
4. Dosadíš jednotlivé hodnoty x. Vypočítané y tvoria obor hodnôt.

↑ Petr Melán: zdravím. Podle mého názoru , definiční obor a obor hodnot nejlépe zjistíš z grafu. Graf je no.1 :-)

misaH: Díky,ale z teorie to nechápu :( nešlo by to nějak "vysvětlit" na těch příkladech ?
lisak: Taky proto tam píšu,že nevím jak na to ,čekal jsem že mi někdo poradí , jestli to dělat tabulkou , nebo tím Px,Py a ani nevím jak to výjde,takže nevím jeslti to mám dobře ...

↑ Petr Melán:
Můžu se jen tak orientačně zeptat co studuješ ? A co myslíš tím Px, Py

↑ lisakpodsity:
Jestli myslíš obor,tak automechanik. Jinak tím Px a Py no myslím to takhle ... vím o 2 způsobech kterým se dá udělat ten graf a nevím jestli je jedno kterým to dělám,nebo každý slouží na něco jiného (tak mě to aspoň učili)
1.) Tabulkou - y=2x+3 , udělám si tabulku X,Y , do X napíšu body např. 1,2 , do Y potom 5,7 (po zádání do X) , tak na grafu vyznačím body 1,5 a 2,7 , spojím a toď vše
2.)y=2x+3 Px,Py (omlouvám se,ale nevím jak se tomu říká) první Px - dosadím nulu za y , takže bude 0=2x+3 a vypočítám rovnici , výjde mi
. Potom Py , tam zase do X dosadím nulu , takže 2.0=0 + 3 =3 no a pak si na grafu najdu teda
a 3 a spojím.
Jinak u toho tvojeho,jak teda poznám,zda tam patří nebo nepatří a to D(f) H(f) jako podle čeho to určuješ ? Nebo mohl bys teda ještě ty 2 udělat abych si to zkontroloval,jestli to chápu dobře ?
↑ Petr Melán:
To P sú priesečníky s osami x, y
Ak je daný interval, je D (f) ten interval ... 3.
Ak sú vymenované hodnoty x, D (f) sú tie vymenované hodnoty... 4.
2... Podľa zápisu funkcie nie je dôvod, prečo by niektoré číslo x nepatrilo do D (f)
1... Zápis si možno predstaviť v tvare y=0x-5 a ďalej ako v 2

↑ misaH:
No ale ty průsečíky s osami , nebo tou tabulkou to dělám dobře,nebo ne ?

Jinak teda dobře,vám jak udělat graf,ale jak teda tjistím D(f), H(f) , pořád to nechápu ...
↑ Petr Melán:
Prosím Ťa, napíš presne, čo na mojom texte o D (f) nerozumieš.
Sú to proste hodnoty x, pre ktoré sa dá vyrátať y podľa predpisu funkcie. V úlohách 1,2 sa dá y vyrátať pre všetky hodnoty x, takže D (f) tvoria všetky čísla.
Výnimka: máš určený, v zadaní napísaný interval, z ktorého je x- vtedy je D (f) ten interval. Čo je na tom nezrozumiteľné? U Teba je to príklad 3.
Druhá výnimka: hodnoty x máš vymenované, vtedy je D (f) tvorený tými vymenovaný mi hodnotami x. U Teba príklad 4.
Alebo si robíš srandu?
↑ Petr Melán:
H (f)
To sú všetky hodnoty y, ktoré by sa Ti vyrátali, keby si do sadil všetky hodnoty x z definičného oboru.
V úlohe 1 y sa rovná vždy -5 a to je aj H (f).
V úlohe 2 by sa Ti vypočítali všetky čísla a to je aj H (f).
O 3. a 4. príklade som už písala.
Howgh.
Důležité je aby jsi pochopil, že D(f) jsou prostě ty X, které můžeš nacpat do té funkce, aniž by jsi porušil "podmínky".
A H(f) jsou ty Y, které Ti budou vycházet, když dosadíš nějaké "povolené" X (tedy X, které vyhovují podmínkám, tedy jsou v D(f)).
No a když máš D(f) určený (dá se to pochopit z prvních dvou "vět") tak vypočítáš jaké Y Ti budou vycházet pro Tvoje (určené) X. Takže nejjednodušší bude vypočítat pouze krajní hodnoty intervalu.

misaH napsal(a):
↑ Petr Melán:
To P sú priesečníky s osami x, y
Ak je daný interval, je D (f) ten interval ... 3.
Ak sú vymenované hodnoty x, D (f) sú tie vymenované hodnoty... 4.
2... Podľa zápisu funkcie nie je dôvod, prečo by niektoré číslo x nepatrilo do D (f)
1... Zápis si možno predstaviť v tvare y=0x-5 a ďalej ako v 2
Nevěděl jsem že těma ...1 ...2 myslíš příklady ... ale dobře,jo,už to asi chápu , můžeš sem teda prosímtě napsat výsledky (D(f),H(f)) těch příkladů 2 a 3 , nebo to mám teda vypočítat a hodit to sem mám já a jen zkontrolovat ?
Zdravím v tématu,
↑ Petr Melán:
Laskavá moderátorská - dle pravidel do tématu patři jen jedna úloha, ale jsou i případy, kdy potřebuješ ukázat celé zadání, např. pro doporučení studijních materiálů. Pokud potom již řešíš konkrétní úlohy, je lepší si pro každou úlohu založit samostatné téma viz pravidla.
V úvodním tématu sekce jsou materiály (zejména učebnice Krynického) a doporučení. K tomuto tématu také můžeš používat tlačítko GRAPH pod oknem zprávy, nebo kreslení grafu zde (umožní omezovat intervaly). Ovšem v tomto zadání jde více o pochopení pojmů D(f), H(f) a o způsoby zadání funkce na různých def. oborech. Obrázek ale může také pomáhat pro pochopení.
Pro zápis množinových závorek používej, prosím, závorky {-1; 0; 1} (kde je def. obor zadán výčtem bodů - úloha 4).
vyšel jsem ze cviku
co je účelem přípravy?
nebo to mám teda vypočítat a hodit to sem mám já a jen zkontrolovat ?
Ano, ale po jedné úloze do tématu, v tomto tématu už nevkládej pro kontrolu, je to nepřehledné. Děkuji.
↑ Petr Melán:
Ahoj.
Ke zjišťování oboru hodnot funkce: vyčíst ho z grafu lze snadno a rychle, pokud funkce je dostatečně jednoduchá,
avšak z přísnějšího pohledu není považováno za korektní opírat matematická řešení pouze o nějaké náčrtky,
proto bychom měli umět vyřešit úlohu i ryze analytickou cestou. Naznačim to na úloze č. 3.
Máme funkci
s předepsaným definičmím oborem
. Máme zjistit
množinu
, tedy obor hodnot funkce
. K tomu je třeba si uvědomit obecnou definici oboru hodnot funkce
.
Tato definice říká:
právě tehdy, když existuje
takové, že
.
Vyšetřit množinu
tedy jinými slovy znamená: vyšetřit, pro které hodnoty parametru
má rovnice 
s neznámou
aspoň jeden kořen v
.
V případě úlohy 3 to tedy znamená: určit všechny hodnoty parametru
, pro které má rovnice
(1) 
aspoň jeden kořen v
. Z rovnice (1) snadno vyjádříme její jediný kořen
(2)
,
pro který chceme, aby platilo
, což prostřednictvím (2) vede ke složené nerovnici

pro neznámou
.
↑ Rumburak:
Zdravím, úlohu 3 jsem vyčlenila do samostatného tématu, kde můžete pokračovat (vzpomeň si, prosím, na témata Alenky Janské). Děkuji za pochopení. Toto téma raději zamknu.