Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 08. 2014 17:54

Petr Melán
Reputace:   

D(f),H(f) funkce

Dobrý den ! Dostal jsem 4 příklady na lineární a konstantní funkce , mám za úkol je vypočítat (lépe řečeno , určit D(f),H(f),Monotonost). Problém je , že nevím jak na to,vyšel jsem ze cviku.Zde jsou

1.)$y=-5$
2.)$y=2x+3$
3.)$y=-3x+1$ x e (x náleží) (-1,2)
4.)$y=-x-1$ a x e (-1,0,1)

Dokážu spočítat pomocí tabulky i pomocí Py,Px , problém je,že nevím kterou z těchto metod použít.Monotnost vím jak zjistit , ale D(f) a H(f) už vůbec ne , graf být nemusí,ten zvládnu.Tak bych vás chtěl poprosit,zda budete tak hodní a vypočítáte mi tyhle 4 příklady s nějakým postupem,nebo nějakým dodatkem , jak na to. Výsledky jsem totiž nedostal,takže ani nemohu experimentovat :D. Mockrát děkuji !

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 02. 08. 2014 18:22 — Editoval misaH (02. 08. 2014 18:37)

misaH

Re: D(f),H(f) funkce

↑ Petr Melán:

Definičný obor tvoria hodnoty x. Ak je daný interval alebo sú vymenované hodnoty, tak takto je utvorené D (f).
Ak nie je interval ani vymenovanie, D (f) je určený všetkými hodnotami, pre ktoré sa dá vyrátať y.
U Teba sa y dá vyrátať pre všetky reálne čísla.

Obor hodnôt sú tie vyrátané y.

1. Pre hociktoré x je hodnota rovná  -5.
2. Pre hociktoré x sa vyráta nejaké y. Ak by sa vyrátali hodnoty pre všetky x, pokryli by všetky reálne čísla.
3. Dosadíš krajné hodnoty intervalu. H (f) je interval medzi vypočítanými hodnotami y.
4. Dosadíš jednotlivé hodnoty x. Vypočítané y tvoria obor hodnôt.

#3 02. 08. 2014 22:27 — Editoval lisakpodsity (02. 08. 2014 22:28)

lisakpodsity
Reputace:   

↑ Petr Melán:  zdravím.   Podle mého názoru , definiční obor a obor hodnot nejlépe zjistíš z grafu.  Graf je no.1   :-)

#4 03. 08. 2014 17:37

Petr Melán
Reputace:   

misaH: Díky,ale z teorie to nechápu :( nešlo by to nějak "vysvětlit" na těch příkladech ?
lisak: Taky proto tam píšu,že nevím jak na to ,čekal jsem že mi někdo poradí , jestli to dělat tabulkou , nebo tím Px,Py a ani nevím jak to výjde,takže nevím jeslti to mám dobře ...

#5 03. 08. 2014 17:58

lisakpodsity
Reputace:   

↑ Petr Melán: //forum.matweb.cz/upload3/img/2014-08/81409_2014-08-02%2B22.23.53.jpg     Můžu se jen tak orientačně zeptat co studuješ ?  A co myslíš tím Px, Py

#6 03. 08. 2014 18:07 — Editoval Petr Melán (03. 08. 2014 18:09)

Petr Melán
Reputace:   

↑ lisakpodsity:
Jestli myslíš obor,tak automechanik. Jinak tím Px a Py no myslím to takhle ... vím o 2 způsobech kterým se dá udělat ten graf a nevím jestli je jedno kterým to dělám,nebo každý slouží na něco jiného (tak mě to aspoň učili)

1.) Tabulkou - y=2x+3 , udělám si tabulku X,Y , do X napíšu body např. 1,2 , do Y potom 5,7 (po zádání do X) , tak na grafu vyznačím body 1,5 a 2,7 , spojím a toď vše

2.)y=2x+3 Px,Py (omlouvám se,ale nevím jak se tomu říká) první Px - dosadím nulu za y , takže bude 0=2x+3 a vypočítám rovnici , výjde mi $-\frac{3}{2}$ . Potom Py , tam zase do X dosadím nulu , takže 2.0=0 + 3 =3 no a pak si na grafu najdu teda $-\frac{3}{2}$ a 3 a spojím.

Jinak u toho tvojeho,jak teda poznám,zda tam patří nebo nepatří a to D(f) H(f) jako podle čeho to určuješ ? Nebo mohl bys teda ještě ty 2 udělat abych si to zkontroloval,jestli to chápu dobře ?

#7 03. 08. 2014 18:16 Příspěvek uživatele misaH byl skryt uživatelem misaH.

#8 03. 08. 2014 18:20 — Editoval misaH (03. 08. 2014 18:21)

misaH

↑ Petr Melán:

To P sú priesečníky s osami x, y

Ak je daný interval, je D (f) ten interval ... 3.

Ak sú vymenované hodnoty x, D (f) sú tie vymenované hodnoty... 4.

2... Podľa zápisu funkcie nie je dôvod, prečo by niektoré číslo x nepatrilo do D (f)

1... Zápis si možno predstaviť v tvare y=0x-5 a ďalej ako  v 2

#9 03. 08. 2014 18:30

Petr Melán
Reputace:   

↑ misaH:
No ale ty průsečíky s osami , nebo tou tabulkou to dělám dobře,nebo ne ?

#10 03. 08. 2014 18:54

Petr Melán
Reputace:   

Jinak teda dobře,vám jak udělat graf,ale jak teda tjistím D(f), H(f) , pořád to nechápu ...

#11 03. 08. 2014 18:56 — Editoval misaH (03. 08. 2014 19:06)

misaH

↑ Petr Melán:

Prosím Ťa, napíš presne, čo na mojom texte o D (f) nerozumieš.

Sú to proste hodnoty x, pre ktoré sa dá vyrátať y podľa predpisu funkcie. V úlohách 1,2 sa dá y vyrátať pre všetky hodnoty x, takže D (f) tvoria všetky čísla.

Výnimka: máš určený, v zadaní napísaný interval, z ktorého je x- vtedy je D (f) ten interval. Čo je na tom nezrozumiteľné?  U Teba je to príklad 3.

Druhá výnimka: hodnoty x máš vymenované, vtedy je D (f) tvorený tými vymenovaný mi hodnotami x. U Teba príklad 4.

Alebo si robíš srandu?

#12 03. 08. 2014 19:18 — Editoval misaH (03. 08. 2014 19:19)

misaH

↑ Petr Melán:

H (f)

To sú všetky hodnoty y,  ktoré by sa Ti vyrátali,  keby si do sadil všetky hodnoty x z definičného oboru.

V úlohe 1 y sa rovná vždy -5 a to je aj H (f).

V úlohe 2 by sa Ti vypočítali všetky čísla a to je aj H (f).

O 3. a 4. príklade som už písala.

Howgh.

#13 03. 08. 2014 19:45

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Důležité je aby jsi pochopil, že D(f) jsou prostě ty X, které můžeš nacpat do té funkce, aniž by jsi porušil "podmínky".
A H(f) jsou ty Y, které Ti budou vycházet, když dosadíš nějaké "povolené" X (tedy X, které vyhovují podmínkám, tedy jsou v D(f)).
No a když máš D(f) určený (dá se to pochopit z prvních dvou "vět") tak vypočítáš jaké Y Ti budou vycházet pro Tvoje (určené) X. Takže nejjednodušší bude vypočítat pouze krajní hodnoty intervalu.

#14 03. 08. 2014 19:52

Petr Melán
Reputace:   

misaH napsal(a):

↑ Petr Melán:

To P sú priesečníky s osami x, y

Ak je daný interval, je D (f) ten interval ... 3.

Ak sú vymenované hodnoty x, D (f) sú tie vymenované hodnoty... 4.

2... Podľa zápisu funkcie nie je dôvod, prečo by niektoré číslo x nepatrilo do D (f)

1... Zápis si možno predstaviť v tvare y=0x-5 a ďalej ako  v 2

Nevěděl jsem že těma ...1 ...2  myslíš příklady ... ale dobře,jo,už to asi chápu , můžeš sem teda prosímtě napsat výsledky (D(f),H(f)) těch příkladů 2 a 3 , nebo to mám teda vypočítat a hodit to sem mám já a jen zkontrolovat ?

#15 04. 08. 2014 10:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

↑ Petr Melán:

Laskavá moderátorská - dle pravidel do tématu patři jen jedna úloha, ale jsou i případy, kdy potřebuješ ukázat celé zadání, např. pro doporučení studijních materiálů. Pokud potom již řešíš konkrétní úlohy, je lepší si pro každou úlohu založit samostatné téma viz pravidla.

V úvodním tématu sekce jsou materiály (zejména učebnice Krynického) a doporučení. K tomuto tématu také můžeš používat tlačítko GRAPH pod oknem zprávy, nebo kreslení grafu zde (umožní omezovat intervaly). Ovšem v tomto zadání jde více o pochopení pojmů D(f), H(f) a o způsoby zadání funkce na různých def. oborech. Obrázek ale může také pomáhat pro pochopení.

Pro zápis množinových závorek používej, prosím, závorky {-1; 0; 1} (kde je def. obor zadán výčtem bodů - úloha 4).

vyšel jsem ze cviku

co je účelem přípravy?

nebo to mám teda vypočítat a hodit to sem mám já a jen zkontrolovat ?

Ano, ale po jedné úloze do tématu, v tomto tématu už nevkládej pro kontrolu, je to nepřehledné. Děkuji.

#16 04. 08. 2014 11:07 — Editoval Rumburak (04. 08. 2014 11:08)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Petr Melán:

Ahoj.   

Ke zjišťování oboru hodnot funkce:  vyčíst ho z grafu lze snadno a rychle, pokud funkce je dostatečně jednoduchá,
avšak z přísnějšího pohledu není považováno za korektní opírat  matematická řešení pouze o nějaké náčrtky,
proto bychom měli umět vyřešit úlohu i ryze analytickou cestou.  Naznačim  to na úloze č. 3.

Máme funkci $f(x)  :=-3x+1$  s předepsaným definičmím  oborem $D(f) := (-1,2)$.  Máme zjistit
množinu $H(f)$,  tedy obor hodnot funkce $f$.  K tomu je třeba si uvědomit obecnou definici oboru hodnot funkce $f$.
Tato definice říká: 

$y \in H(f)$ právě tehdy, když existuje $x \in D(f)$ takové, že $f(x) = y$ .

Vyšetřit množinu $H(f)$ tedy jinými slovy znamená: vyšetřit, pro které hodnoty parametru $y$ má rovnice $f(x) = y$
s neznámou $x$  aspoň jeden kořen v $D(f)$.

V případě úlohy 3  to tedy znamená: určit všechny hodnoty parametru $y$ , pro které má rovnice

(1)                                       $-3x+1 = y$

aspoň jeden kořen v $(-1,2)$.  Z rovnice (1) snadno vyjádříme její jediný kořen

(2)                                $x = x(y) = -\frac {y - 1}{3}$ ,

pro který chceme, aby platilo   $x \in (-1,2)$,  což prostřednictvím (2) vede ke složené  nerovnici

$-1 < -\frac {y - 1}{3} < 2$

pro neznámou $y$.

#17 04. 08. 2014 11:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Rumburak:

Zdravím, úlohu 3 jsem vyčlenila do samostatného tématu, kde můžete pokračovat (vzpomeň si, prosím, na témata Alenky Janské). Děkuji za pochopení. Toto téma raději zamknu.

Zápatí