Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte
Môže existovať T1 (jednoprvkové množiny sú uzavreté) priestor a v ňom postupnosť ktorá má aspoň 2 rôzne limity ?
limita v zmysle, že ku každému okoliu limity existuje N také že každý člen postupnosti s indexom väčším ako N patrí do toho okolia
viem, že Hausdorfov priestor s takou postupnosťou neexistuje a tiež, že jednoznačnosť limít majú aj niektoré neHausdorffove priestory
Uvazuj priestor prirodzenych cisel s kofinitnou topologiou; t.j. otvorene su vsetky tie mnoziny, ktorych komplement je konecny (a prazdna mnozina). Priestor je ale nie je . Postupnost ma ako limitu kazdy bod priestoru.
Ak uvazujes konvergenciu sieti tak mas dokonca aj ekvivalenciu: je prave vtedy ked kazda siet ma najviac jednu limitu.
Priestor kde kazda postupnost ma max jednu limitu sa vola . Plati a ziadna implikacia sa neda otocit. Priklad hore je priklad priestoru co nie je . Priklad priestoru co je a nie je je vsetky realne cisla s kospocitatelnou topologiou; t.j. otvorene su vsetky tie mnoziny, ktorych komplement je spocitatelny (a prazdna).
↑ jarrro:
tak taky neexistuje.
Ak ma kazda konvergentna postupnost aspon 2 limity, tak mozes uvazovat konstantnu postupnost ta urcite konverguje k a ak konverguje aj k potom kazde okolie obsahuje bod a teda priestor nie je
Pozdravujem,
Poznamka: tu najdes referenciu knihy, ktora je uzitocna pri studiu topologie
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Countere … n_Topology
Stránky: 1