Stránky: 1
Pri mojich studiach integralu som narazil na problem pre mna zatial plne nepochopeny. Integrovanim funkcie f(x) v podstate hladame primitivnu funkciu F(x). Otazkou je naco je nám primitivna funkcia dobra, naco ju vlastne hladame, co nám napovie aj ju najdeme.?
Prečo pri neurćitom integrále hľadáme F(x) a pri urcitom integrale hladame prave číslo ? Preco cauchy riemann definicia urciteho integralu neplati aj pre neurcity.
ĎAKUJEM.
↑ Lubo66:
Taky by bylo dobré zmínit, že máš nejspíš zmatek v pojmech
Určitý integrál a neurčitý integrál jsou dvě naprosto odlišné věci (i když při výpočtech spolu velmi těsně souvisejí), tedy poslední věta tvého dotazu nedává smysl.
Jinak i z definice cauchy-riemannova integrálu se dá ukázat, že (za určitých podmínek samozřejmě) platí
K čemu je dobrý určitý integrál nejspíš alespoň trochu víš (obsah plochy pod křivkou, z toho všechny možné praktické důsledky atd.) a primitivní funkci je dobré znát k tomu, aby si mohl spočítat určitý integrál (ne že by se to na nic jiného nehodilo)...
ja by som to skôr opísal aj takto ak nejakú funkciu zderivujeme (integrovanie je opak derivovania), tak potom integrovaním zadanej derivacie sa snaźime v podstate najst pôvodu funkciu F(x)
Predpokladajme, že máme danú funkciu f, o ktorej vieme, že vznikla derivovaním nejakej funkcie F na intervale (a, b), t.j., že f(x) = F′(x) pre každé x ∈ (a, b). Otázka je: aká bola
tá pôvodná funkcia F ? Funkcia F, ktorú hľadáme, sa preto niekedy nazýva antiderivácia (alebo primitívna funkcia,).
čiže integrovanie je hľadanie pôvodnej funkcie (primitívnej F(x), ktora vznika derivovaním ???
Stránky: 1