Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
můžeš, prosím, upřesnit - vzorce, co máš, něco vyjadřuji (jak vznikly?). A jde o to odstranit skok pro x=90? Jak lze nakládat s daty (nebo se vzorci), co máš? Děkuji.
↑ jelena:
Dobry den. Jedna se o vzper pro stihlostni pomer lambda vetsi jak 40.
Vzorce mam napsane jako funkce v tech bunkach.
Prvi cast vodorovna linearni funkce koncila nejakou hodnotou 256 pro lambda 40. Krok jsem mel po 5 pro lambda takze jsem pod 45 vlozil vzorec a jel dal do 90.
To navazani jsem udelal tak ze jsem jeste zahrnul lambda 40 do te druhe casti.
Kdyz ovsem zkousim stejny ´trik´ pro treti cast racionalni lomena (lambda ve jmenovateli na druhou) tak .....
Krasa. Zatimco to pisu sam jsem si to uvedomil ze pro prvni a druhou jsem ten kousek dodefinoval ale pro druhou treti ne i kdyz jsem tvrdil ze ano. Takze jsem se jen spletl a zkusim dodelat
Také pozdrav a děkuji za upřesnění.
Vzorce v buňkách jsem přečetla a podle popisek u grafů jsem "problém" i zařadila. Ale z Tvého úvodního příspěvku nebylo jasné, s čím vším lze manipulovat - s rozsahem hodnot na ose x? s přiřazením vzorců? Se samotnými vzorci?
ale pro druhou treti ne i kdyz jsem tvrdil ze ano. Takze jsem se jen spletl a zkusim dodelat
Ano, pokud pro 90 přidám hodnotu dle posledního předpisu, tak jsou skoro ve shodě. Se sklonem 2. přímky nejde nic dělat? Jelikož ho bereš přesně z rozdílu první a poslední hodnoty. Ještě nevím, proč to kreslíš jako spojnice trendů, ale ne jako graf rovnou. Tak ať zdárně dokončíš.