Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2014 19:41

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

spojení spojnic trendu (řad) v excelu

ahoj, dělám takovýhle graf, který se skládá ze 3 řad, první a druhou se mi už spojit podařilo, ale druhou a třetí se nedaří
prosím poradí někdo? dík

#2 30. 09. 2014 22:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: spojení spojnic trendu (řad) v excelu

Zdravím,

můžeš, prosím, upřesnit - vzorce, co máš, něco vyjadřuji (jak vznikly?). A jde  o to odstranit skok pro x=90? Jak lze nakládat s daty (nebo se vzorci), co máš? Děkuji.

#3 01. 10. 2014 09:05

mikl3

↑ jelena:
Dobry den. Jedna se o vzper pro stihlostni pomer lambda vetsi jak 40.
Vzorce mam napsane jako funkce v tech bunkach.
Prvi cast vodorovna linearni funkce koncila nejakou hodnotou 256 pro lambda 40. Krok jsem mel po 5 pro lambda takze jsem pod 45 vlozil vzorec a jel dal do 90.
To navazani jsem udelal tak ze jsem jeste zahrnul lambda 40 do te druhe casti.
Kdyz ovsem zkousim stejny ´trik´ pro treti cast racionalni lomena (lambda ve jmenovateli na druhou) tak .....

Krasa. Zatimco to pisu sam jsem si to uvedomil ze pro prvni a druhou jsem ten kousek dodefinoval ale pro druhou treti ne i kdyz jsem tvrdil ze ano. Takze jsem se jen spletl a zkusim dodelat

#4 01. 10. 2014 10:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Také pozdrav a děkuji za upřesnění.

Vzorce v buňkách jsem přečetla a podle popisek u grafů jsem "problém" i zařadila. Ale z Tvého úvodního příspěvku nebylo jasné, s čím vším lze manipulovat - s rozsahem hodnot na ose x? s přiřazením vzorců? Se samotnými vzorci?

ale pro druhou treti ne i kdyz jsem tvrdil ze ano. Takze jsem se jen spletl a zkusim dodelat

Ano, pokud pro 90 přidám hodnotu dle posledního předpisu, tak jsou skoro ve shodě. Se sklonem 2. přímky nejde nic dělat? Jelikož ho bereš přesně z rozdílu první a poslední hodnoty. Ještě nevím, proč to kreslíš jako spojnice trendů, ale ne jako graf rovnou. Tak ať zdárně dokončíš.

#5 01. 10. 2014 10:38

mikl3

↑ jelena:
Jo to bych asi mohl. ;) dik

Zápatí