Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím a prosím o pomoc, ať se snažím jak chci nemohu vyřešit tento příklad, správný výsledek neznám, zadala nám jej přímo učitelka. Díky moc
Můj pokus o řešení vypadá takto, a dál už opravdu nevím, gon. funkce mi moc nejdou. :-(
Proč divná?
Čísla před kotangensem hodím nalevo a mám
- platí, pokud výraz v závorce je roven 
Teď řešíš rovnici 
Mě vyšlo
↑ ttopi:
Iste poznáš, že keď je funkcia prostá, tak
. Bohužiaľ, náš cotangens to nespĺňa :), preto nemôžeš porovnávať len argumenty dvoch funkcií. Keby som riešil rovnicu
tak áno, tu stačí riešiť rovnicu x+1 = 3, pretože funkcia 2^x je prostá. Ak to teda už chceš riešiť týmto spôsobom tak nezabúdaj na periódu:
↑ lukaszh:
Zdravím.
Nemohu ci pomoct, ale pro jakékoliv k a nemusím ho dělit 2 je výsledek správný. Nad tím, že bych dělil i kpí jsem přemýšlel, ale přišlo mi to zbytečné, když i pro kpí to vždy vyjde.
↑ ttopi:
Problém je v tom, že zbytočné to je v prípade párnych násobkov k, vtedy sa to predelí dvojkou a riešenia vyhovujú. Čo ale v prípade, že je k nepárne? Riešením je aj koreň
no tento sa v tvojej množine riešení nenachádza, prichádzaš o riešenia. Aj keď sa ti to nepáči, funkcia cotg nie je prostá.
↑ lukaszh:
Vidiš, to mě nenapadlo. Udělal jsem chybu, že jsem jen zkontroloval, že pro všechna k mi to vyhovuje ale nebral jsem v potaz, že mi tam nějaká řešení chybí.
Takže to opravím a příště už budu dělit i k a nebudu nad tím jen přemýšlet :-)
Díky.