Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Řešte rovnici v R:
Mělo by se to dát rozložit na dvě řady, ale nepřišel jsem na jaké, není to součet ani geometrické ani aritmetické posloupnosti a tak na to neplatí vzorce. Máte někdo nějaký nápad, jak to řešit?
v tomto oboru už zdatná nejsem, ale když sčítáš zvlášť
, jedná se o aritmetickou posloupnost, kde
, a při součtu
se jedná o geometrickou posloupnost, kde 

↑ gadgetka:
Tak to není. Ty koeficienty u sinu nejsou aritmetická posloupnost. Je to
, kde n Z+. Pak sinus je 
Neviem, čo toto je ešte stredoškolská úloha, ale podľa mňa nie. Takže takto:
pričom
Kvocient geometrickej časti je v absolútnej hodnote menší ako 1, odkiaľ vyplýva konvergencia. Pri predposlednom kroku som zvolil substitúciu aby som nemusel vypisovať všade ten predelený sínus. Súčet tohto radu sa zistí takto:
Teraz tieto rady odčítam
Teraz spravím limitu čiastočného n-tého súčtu za predpokladu
:
Teraz si to skús už zhlobiť s tvojou rovnicou a nezabudni na úvodnú substitúciu.
Zdravim vas :-)
co si myslite o této úpravě - nemám tam nějaký úlet?
prvni rada (1. 3. 5. členy) a q=1/2 * sinx
druha (2, 4, 6) q = sin x
děkuji za odezvu :-)

↑ jelena:
Zdravím:-)
Zdá se, že by to tak mohlo být.
Pokud jsem to dobře spočítal tak:
Pro prvních 16 členů je součet
a pořád se to s dalším členem blíží k požadovaným 
↑ Rumburak:
Myslíš, že by sa to dalo nejako rozdeliť? Ja to tam veľmi nevidím na nejaký rozklad.
↑ lukaszh:
O rozkladu originální řady jsem neuvažoval, reagoval jsem jen na rozklad, který navrhla Jelena. Součet obou těchto rozkladových řad dává například
(1/2) * (sin x)^3 + (1/8) * (sin x)^3 = (5/8) * (sin x)^3 ,
zatímco v originální řadě je (4/8) * (sin x)^3 . Rozklad, který navrhla J. , tedy nedává původní řadu. Toť vše, co jsem chtěl říci svojí poznámkou,
další komentář k tomuto tématu nemám.
PS. Jen ještě maličkost: Mám dojem, že jsi bystře smazal jeden ze svých předchozích příspěvků (:-)). Ale proč ne ?

↑ Rumburak:
Máš pravdu ten rozklad Jeleny je bohužel špatně. Dává to v součtu opravdu 5/8 sin^3 x
Takže můj předchozí příspěvej je rovněž špatně.
↑ Cheop:
Zaujímavé, že ti to vychádza :-)
↑ Rumburak:
Áno zmazal, no comment ;-), ja som si tú chybičku nevšimol.

↑ lukaszh:
Jak vidíš nevychádzá.
Už to píšu, že je rozklad Jeleny špatně.
Součet více členů těch dvou řad (od Jeleny) vyjde víc než požadovaných 16/9

↑ Rumburak:
Rozklad Jeleny by byl v pořádku, kdyby zadaná řada byla tato:
Pak by byl výsledek:
jako součet dvou nekonečných řad.
Součet prvních 21 členů je přibližně
takže se to pomalu blíží k požadovaným 
Osobně si myslím, že u původního zadání je špatně absolutní člen u 
PS: Chtělo by to, aby zadavatel úlohy překontroloval zadání.
↑ Cheop:
Možné je i to. Ale současné zadání (s koef. 4/8) - podstatným způsobem vyřešené lukaszhem - vede k rovnici sin x = 1/2
(pokud jsem to správně dopočítal), což naznačuje, že by toto zadání mohlo být i správně.
↑ Cheop: Zadání je přesně opsané z tištěné verze,
výsledek by měl být následující (ten mám u příkladu tužkou dopsaný, takže nemusí být 100% správně):

a člen
vytkneme, dostaneme:

Zdravím vás,
zadání je ze Sbírky maturitních příkladů, SNP, rok 1983 - taková tenká, bilý obal a modré, černé písměna.
Řešení tam není, výsledky jsou uvedeny tak, jak uvádí ↑ Blizzy:.
Můj postup nemá níc společného s rozkladem (nebo bych ho rozkladem nenazyvala) - jen jsem nahradila:
sin x = (1/2)*sin x + (1/2)*sin x
(3/4)*sin x = (2/4) * sin x + (1/4) sin x = (1/2) * sin x + (1/4)* sin x
(4/8)*sin x = (1/2)*sin x
Přišlo mi to už docela viditelné na 2 řady, dal jsem to opravdu nepočítala. Když jste začali diskutovat vysledky, tak jsem to zkoušela do svého návrhu dosadit a součet vychází na 11/6 (alespoň doufám, že jsem nechybovala).
tak si myslím, že celý problém bude v překlepu v zadání a má to být: 
a v úpravě:
s 1. a 2. radou, jak jsem uvedla ve svém 1. příspěvku v tomto tématu.
Snad pomůže.
S lukaszovým vysvětlením vzorce
jsem pokračoval ve svém řešení následovně:
A vše podle výsledků vychází, jen ne rozdělením na 2 řady.
-----
EDIT: ↑ jelena:: Jak by vypadaly další členy řady (myslím tím rozdělených 5/16 sin^4 x)?
Já už asi rozumím - v zadání není 5/8 ... ale pouze 4/8....
Dle mého ta 1/8... "vzníká" až jako 4. člen z první řady. My vidime 3 členy z první a 3 z druhé v samotném zadání.
Nebo já nevím, co vídím.
↑ halogan:
Zdravím, já bych slibila, že budu uvažovat, ale nejsem přesvědčena, že to někam povede.
↑ jelena: - zde jsem pouze nahradila to co bylo v zadání něčim jiným - jak jsem napsala zde ↑ jelena: a měla jsem pocit, že vzniklo 2 rady.
Ale z tohoto rozkladu nevychází součet. Tak mám zrejmě takovou chybu, kterou nevidím.
Zdravím vás,
ne, že bych nad touto úlohou nějak extra uvažovala, ale měla bych se vyjádřit ke své nedůslednosti - provědla jsem alegebraicky "bezproblémovou úpravu", ale nezkontrolovala jsem ani to, kam ta uprava vede, ani cely postup.
Až toto upozornění kolegy ↑ halogan: mi to ujasnilo - co jsem měla alespoň vidět, když už ne-vědět, tak se omlouvám, že jsem byla nedůsledna (případně mi můžete přidělit i nějakého toho "jelena" - návod je zde, příspěvek 8).
Ovšem - opět jsem se podívala do sbírky maturitních úloh a celý komplet zadání č. 5 zde uvádím. A musíte souhlasít, že úlohy a) až e) pro celou sešlost tohoto tématu by byla zcela zanedbatelná a nezajimavá záležitost. A najednou se tam objeví taková perla - úloha f). Metodicky se mi to velmi nezda.
Buď tam přece jen je chyba v zadání a nebo to zadání je tak banální, že to uniká.
a) 
b) 
c) 
d) 
e) 
f) 
Zatím se loučím, musím do realu, ať se daří.
jelenko, já jsem si dokonce jista, že jsme tento příklad kdysi na gymplu dělali, o toho víc mne štve, že mne teď žádné jednoduché řešení nenapadá ... :))
Pokud bude řada takto:
Pak prvních pět členů bude vypadat takto:
Pokud nahradím výraz:
proměnou
takto:
pak Newtonovou iteraci (jiným způsobem to neumím zjistit) určím že 
a tudíž
což zkouškou do původní řady vychází právě 16/9.
Stránky: 1 2