Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc s tímto příkladem:
Tetrapeptid byl zpracován 2,4-DNFB a hydrolyzován. Značenou aminokyselinou byl 2,4 DNFB valin a lysin. Hydrolýza trypsinem dala dva štěpy, z nichž první obsahoval aminokyselinu, která po redukci LiBH4 dává CH2(NH2)CH2OH a navíc obsahuje aminokyselinu, která se ninhydrinem barví žlutě. Určete sekvenci tohoto peptidu.
Předem děkuji .
No já to mám vypočítané ze školy vůbec nechápu jak k tem věcem přišel.....nevím, jak ví, že valin je N-koncový a lysin C-koncový. Která kyselina se ninhydrinem barví žlutě bych nejspíš měla vědět s teorie že? A jak zjistím tu čtvrtou kyselinu? A hlavně nemůžu najít žádné obecné pravidla, jak můžu uspořádávat AMK. Moc se omlouvám, jestli je to primitivní, ale já jsem z toho opravdu zmatená.
↑ Fčela:
Tady je tezke poradit, abych ti nerekl, jak je to cele spravne, ale..
Jak rikas, musis si najit PROC a hlavne CO se barvi 2,4-DNFB, s cim a jak reaguje LiBH4 (i kdyz tady ti dali rovnou produkt, tak by to melo byt z omezeneho mnozstvi aminokyselin jit odvodit primo z jejih vzorce, zase tolik jich neni, aby se nenasla ta z ktere by mohl vyjit ten produkt, ne? ;-))
Take se podivej CO, proc a hlavne KDE stepi trypsin (zjistis, ze se pouziva vice ruznych enzymu na stepeni, protoze nektery stepi na N-konci, jiny na C-konci a dalsi jen uvnitr retezce, nektere zase jen na konci, ale pokud je tam pouze ta nebo ona aminokyselina).
Informace najdes na internetu ve velkem mnozstvi k danemu tematu, muzes si i vygooglit ruzne priklady (peptide hydrolysis exercise, ...), ale vse co ptorebujes bych ocekaval, ze budes mit v materialech z prednasek nebo cviceni.
V zasade tady jde jen o tabulkove porovnani, proste se podivas .. ok, kdyz mam dva stepy ze ctyr aminokyselinoveho peptidu, tak tam muselo stepit neco na jednom miste a kdyz vim, ze to byl trypsin, tak vim, ze to muselo stepit ze strany od toho-onoho konce a take ze tam musela byt takova-onaka aminokyselina. Dale se tam pouzila takove chemikalie, ktera reaguje pouze s aminokyselinou na takovem-onakem konci, ktera pstepeni bude nejak zbarvena a nakonec se tam nekde pouzila i nejaka jina chemikalie, ktera nejak reaguje jen s takovymi skupinami a ty maji pouze tyto aminokyseliny.
Takhle si poskladas tabulku a zustane ti jen jeden sloupec ctyr aminokyselin, ktere budou splnovat vsechny 'podminky' a to je slozeni tveho peptidu.
Uff, to je narocne takhle neurcite psat, snad jsem te navedl nejak srozumitelne, ale staci si akorat najit, co ktere cinidlo/chemikalie dela a urcite to das dohromady. Az najdes co jak reaguje, tak dej vedet vypis to tady a muzeme se na to podivat dale pokud se ti nepodari to poskladat spravne, ok?
Jen par odkazu, kde pripadne muzes zacit nebo skoncit.