Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 10. 2014 13:41

Fčela
Zelenáč
Reputace:   

určování sekvence peptidu

Dobrý den, prosím o pomoc s tímto příkladem:
Tetrapeptid byl zpracován 2,4-DNFB a hydrolyzován. Značenou aminokyselinou byl 2,4 DNFB valin a lysin. Hydrolýza trypsinem dala dva štěpy, z nichž první obsahoval aminokyselinu, která po redukci LiBH4 dává CH2(NH2)CH2OH a navíc obsahuje aminokyselinu, která se ninhydrinem barví žlutě. Určete sekvenci tohoto peptidu.
Předem děkuji .

#2 12. 10. 2014 13:52

Olaf11
Zelenáč
Reputace:   

Re: určování sekvence peptidu

↑ Fčela:

No a kde presne je problem? Tohle je tabulkova zalezitost ukaz jak jsi postupovala a kde ti co neni jasne a podivame se na to.

#3 12. 10. 2014 16:43

Fčela
Zelenáč
Reputace:   

No já to mám vypočítané ze školy vůbec nechápu jak k tem věcem přišel.....nevím, jak ví, že valin je N-koncový a lysin C-koncový. Která kyselina se ninhydrinem barví žlutě bych nejspíš měla vědět s teorie že? A jak zjistím tu čtvrtou kyselinu? A hlavně nemůžu najít žádné obecné pravidla, jak můžu uspořádávat AMK. Moc se omlouvám, jestli je to primitivní, ale já jsem z toho opravdu zmatená.

#4 12. 10. 2014 17:23 Příspěvek uživatele Fčela byl skryt uživatelem Fčela.

#5 12. 10. 2014 22:11 — Editoval Olaf11 (12. 10. 2014 22:13)

Olaf11
Zelenáč
Reputace:   

↑ Fčela:

Tady je tezke poradit, abych ti nerekl, jak je to cele spravne, ale..

Jak rikas, musis si najit PROC a hlavne CO se barvi  2,4-DNFB, s cim a jak reaguje LiBH4 (i kdyz tady ti dali rovnou produkt, tak by to melo byt z omezeneho mnozstvi aminokyselin jit odvodit primo z jejih vzorce, zase tolik jich neni, aby se nenasla ta z ktere by mohl vyjit ten produkt, ne? ;-))

Take se podivej CO, proc a hlavne KDE stepi trypsin (zjistis, ze se pouziva vice ruznych enzymu na stepeni, protoze nektery stepi na N-konci, jiny na C-konci a dalsi jen uvnitr retezce, nektere zase jen na konci, ale pokud je tam pouze ta nebo ona aminokyselina).

Informace najdes na internetu ve velkem mnozstvi k danemu tematu, muzes si i vygooglit ruzne priklady (peptide hydrolysis exercise, ...), ale vse co ptorebujes bych ocekaval, ze budes mit v materialech z prednasek nebo cviceni.

V zasade tady jde jen o tabulkove porovnani, proste se podivas .. ok, kdyz mam dva stepy ze ctyr aminokyselinoveho peptidu, tak tam muselo stepit neco na jednom miste a kdyz vim, ze to byl trypsin, tak vim, ze to muselo stepit ze strany od toho-onoho konce a take ze tam musela byt takova-onaka aminokyselina. Dale se tam pouzila takove chemikalie, ktera reaguje pouze s aminokyselinou na takovem-onakem konci, ktera pstepeni bude nejak zbarvena a nakonec se tam nekde pouzila i nejaka jina chemikalie, ktera nejak reaguje jen s takovymi skupinami a ty maji pouze tyto aminokyseliny.
Takhle si poskladas tabulku a zustane ti jen jeden sloupec ctyr aminokyselin, ktere budou splnovat vsechny 'podminky' a to je slozeni tveho peptidu.

Uff, to je narocne takhle neurcite psat, snad jsem te navedl nejak srozumitelne, ale staci si akorat najit, co ktere cinidlo/chemikalie dela a urcite to das dohromady. Az najdes co jak reaguje, tak dej vedet vypis to tady a muzeme se na to podivat dale pokud se ti nepodari to poskladat spravne, ok?

Jen par odkazu, kde pripadne muzes zacit nebo skoncit.

Zápatí