Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 10. 2014 15:01

kulicka
Reputace:   

Rekurentní metoda

Ještě jeden příklad se kterým vůbec nevím co:

Kolik existuje slov délky 7 složených z písmen a,b, která obsahují řetězec "aaaa"?

Možná by se to mělo řešit podle toho zda je první "a" nebo "b", ale netuším.
Předem díky.

#2 17. 10. 2014 15:15

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Rekurentní metoda

↑ kulicka:
Ahoj,
tohle je poměrně jednoduché, jen si to představit. Nejdříve slova začínající "aaaa": aaaaXYZ,
zde X, Y, Z mohou být buď "a" nebo "b".

V dalším kroku si podřetězec posuň: XaaaaYZ - no a to opakuj ještě klidně dvakrát. No a pak všechno sečti.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 17. 10. 2014 15:50

kulicka
Reputace:   

↑ Formol:
Skutečně to takto lze? Já bych tuhle metodu řadila spíše do "vypiš si všechny možnosti".

Co tak koukám na zadání starých zkoušek, tak se požadoval rekurentní vztah a počáteční podmínky (?).

#4 17. 10. 2014 17:09

Formol

↑ kulicka:
A vím já, na které jsi škole?;-) Obecně to jde; otázkou je, jaký je předepsaný postup u tohoto příkladu (a případně na jakou zkoušku). Každopádně řídit se tím, že u zkoušek minulý semestr se to mělo dělat postupem XY, pokládám za mimořádně nešťastné.

#5 17. 10. 2014 19:12

kulicka
Reputace:   

Formol napsal(a):

↑ kulicka:
Každopádně řídit se tím, že u zkoušek minulý semestr se to mělo dělat postupem XY, pokládám za mimořádně nešťastné.

Možná jsem se vyjádřila špatně. Loni u zkoušky z předmětu (teď se píše polosemestrální zkouška) byl tentýž příklad, jen s řetězcem 'aaa' - tedy obdobný. S povinností řešit rekurentně a s rozpisem toho, co se boduje. Nepovažuji za špatné si zkusit vyřešit příklad, který padl loni.

Zadání je řešit rekurentní metodou - viz název. Asi jsem to měla dopsat i k příkladu - no příště.

Je fajn, že je i jiné řešení (možná logičtější), ale bylo by fajn vědět, jak to řešit rekurentně.

#6 20. 10. 2014 09:58

kulicka
Reputace:   

Poradí prosím někdo, jak na to rekurentní metodou? Díky.

#7 21. 10. 2014 12:00

Formol

↑ kulicka:
Ono to vypadá, že tohle není zrovna vhodný příklad na rekurentní metodu:
1. Přímočará aplikace rekurentní metody (mám "aaaa" jako zárodek a nechám ho narůstat obecně na obě strany) vygeneruje sice všechny kombinace, ale některé jsou duplicitní. Takže bys to musela kombinovat např. s principem inkluze a exkluze k vyloučení duplicit a to už zavání přinejmenším drbáním se pravou rukou za levým uchem.
2. Generování bez duplicit je "růst jen jedním směrem" a následné uvážení, že se "aaaa" může objevit na čtyřech různých místech; ale to je pro změnu výpočet hrubou silou.

Mimochodem, nemohla bys přepsat to zadání z minulé půlsemestrální zkoušky - jestli tam náhodou není nějaké omezení, které zadání učiní vhodným pro rekurentní metodu?

Zápatí