Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ kulicka:
Ahoj,
tohle je poměrně jednoduché, jen si to představit. Nejdříve slova začínající "aaaa": aaaaXYZ,
zde X, Y, Z mohou být buď "a" nebo "b".
V dalším kroku si podřetězec posuň: XaaaaYZ - no a to opakuj ještě klidně dvakrát. No a pak všechno sečti.
↑ kulicka:
A vím já, na které jsi škole?;-) Obecně to jde; otázkou je, jaký je předepsaný postup u tohoto příkladu (a případně na jakou zkoušku). Každopádně řídit se tím, že u zkoušek minulý semestr se to mělo dělat postupem XY, pokládám za mimořádně nešťastné.
Formol napsal(a):
↑ kulicka:
Každopádně řídit se tím, že u zkoušek minulý semestr se to mělo dělat postupem XY, pokládám za mimořádně nešťastné.
Možná jsem se vyjádřila špatně. Loni u zkoušky z předmětu (teď se píše polosemestrální zkouška) byl tentýž příklad, jen s řetězcem 'aaa' - tedy obdobný. S povinností řešit rekurentně a s rozpisem toho, co se boduje. Nepovažuji za špatné si zkusit vyřešit příklad, který padl loni.
Zadání je řešit rekurentní metodou - viz název. Asi jsem to měla dopsat i k příkladu - no příště.
Je fajn, že je i jiné řešení (možná logičtější), ale bylo by fajn vědět, jak to řešit rekurentně.
↑ kulicka:
Ono to vypadá, že tohle není zrovna vhodný příklad na rekurentní metodu:
1. Přímočará aplikace rekurentní metody (mám "aaaa" jako zárodek a nechám ho narůstat obecně na obě strany) vygeneruje sice všechny kombinace, ale některé jsou duplicitní. Takže bys to musela kombinovat např. s principem inkluze a exkluze k vyloučení duplicit a to už zavání přinejmenším drbáním se pravou rukou za levým uchem.
2. Generování bez duplicit je "růst jen jedním směrem" a následné uvážení, že se "aaaa" může objevit na čtyřech různých místech; ale to je pro změnu výpočet hrubou silou.
Mimochodem, nemohla bys přepsat to zadání z minulé půlsemestrální zkoušky - jestli tam náhodou není nějaké omezení, které zadání učiní vhodným pro rekurentní metodu?