Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Do školy počítáme"Bělouna" a nevím si rady s jedním z příkladů. Naznačí mi aspoň někdo jak na to? Děkuju:) Cukrovka obsahuje 15% cukru. Z jakého množství cukrovky dostaneme 15 q cukru? Kolik cukru dostaneme z 15 q cukrovky?
Zdravím,
zde je možné nedorozumění - co je cukrovka (jako cukrová řepa - viz zpracování na cukr). Máme dle úlohy vyrobit 15q cukru. Kolik q cukrovky potřebujeme, když víme, že cukr v ni tvoří 15 %?
Jednotky - můžeme nechat q (víš, co jsou?) Podaří se pokročit? Děkuji.
↑ Domča415:
A čo Ti nie je jasné? Veď Ti to Jelena napísala:
15q cukru ....... 15% cukrovky
Teba zaujíma celá cukrovka, teda 100%.
↑ Domča415:
děkuji za upřesnění (nevěděla jsem, zda jsi se zasekla na jednotkách, na samotném slově "cukrovka" (že je to "cukrová řepa", ne "onemocnění") a jak z cukrovky vzniká cukr - tedy, co znamená "Cukrovka obsahuje 13% cukru".
Podívala jsem se do Bělouna - tato úloha je zařazena do "Poměr, přímá a nepřímá úměra". A v předchozí kapitola "Procenta" se počítá jen přes vzorce, ne přes trojčlenku. Umíš použit trojčlenku pro výpočet %? Protože v této úloze se dá především použit trojčlenka s %. Pokud byste trojčlenku pro výpočet % nebrali a jen jste počítali se vzorcem (počet procent, procentový základ atd.), tak ať Tobě v tom neudělám zmatek a zkusíme řešit jinak.
U Bělouna je 13% (ne 15%), to jen zkontroluj, prosím.
↑ Domča415:
děkuji za zprávu a dobře, že vyšlo. Jinak % s použitím trojčlenky se může hodit umět - buď to ještě budete brát, nebo se podívej po některém z materiálu (například), + Google najde dost (a zdárný poprázdninový start přeji).
Stránky: 1