Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, pomůžete mi prosím s tímto příkladem?
Mám funkci
a mám určit definiční obor funkce a zda-li je funkce na definičním oboru sudá či lichá. Vím, že pro přirozený logaritmus platí, že definičním oborem jsou kladná reálná čísla. Tady však nemůže být ani 1 v čitateli. Takže jsem D(f) určila jako sjednocení množin: D(f) = (0;1) U (1; nek.). Je to tak správně?
Na lichost a sudost jsem šla následovně: f (-x) = 1-(-x) / 1-x = 1+x / 1-x. Dále už však nevím.
Předem děkuji za pomoc :)
Zdravím,
popisuješ správně, snad ještě překontroluj, zda jsi i prakticky takto postupovala:
pro přirozený logaritmus platí, že definičním oborem jsou kladná reálná čísla
To znamená, že jsi řešila nerovnici
(to mi potom nesedí s D(f), jak Tobě vyšlo - překontroluj, prosím).
f (-x) = 1-(-x) / 1-x = 1+x / 1-x
pozor na závorky, také funkci třeba zapsat kompletně (nejen vnitřní, jak jsi zapsala, ale
), řekla bych, že ještě půjde využit vlastnost logaritmu. Zkus to doplnit, děkuji.

↑ jelena:
Díky. Takže D(f) bude (-1; 0) U (0;1)
A ohledně sudosti a lichosti, bohužel teď přesně nevím, jakou vlastnost logaritmu k využití sudosti a lichosti máte na mysli.
↑ terezkaaaaa5:
def. obor pořád není OK, proč jsi vyloučila 0 (jak vidím z náhledu poslední úpravu)? Potom pro sudost/lichost myslím, že použijeme toto:
(a dokončit).

Nepozornost při zápisu :) takže u nuly bude uzavřený interval, že? :)
A f (-x) = - f(x), takže funkce f je lichá
↑ terezkaaaaa5:
také mi tak vyšlo. Že 0 nevylučujeme, bych zapsala def. obor jako (-1; 1). Lichá mi také vyšla.

↑ jelena:
Děkuji.
Stránky: 1