Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2014 21:28

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Problém s důkazem

Zdravím.
Mám trochu problém s jedním důkazem, něco mi nesedí, nebo spíš bych možná potřeboval trochu naťuknout. Zadání se nachází v literatuře, jako cvičení bez řešení.
Cituji: "Dokažte: tehdy a jen tehdy je $\lim{a_n}=+\infty$, je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$.".
Chápu výrok dobře, jako ekvivalenci, tedy konkrétně: Je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$, potom $\lim{a_n}=+\infty$? Takže vlastně $\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{a_n}=+\infty$.
Napadá mě důkaz (úmluva: "$\lim_{n\to+\infty}=\lim$"):
Víme, že $\forall\varepsilon>0 \exists{n_0}$ takové, že $\forall{n}>n_0$ platí $\frac{1}{|a_n|}<\varepsilon$. Tedy $|a_n|>\frac{1}{\varepsilon}$. Položme  $A=\frac{1}{\varepsilon}$, potom $A=\frac{1}{\varepsilon}>|a_n|$, tedy skutečně $\lim{a_n}=+\infty$.
V důkazu asi chybý detaily, ale jde mi o princip, pokud na to jdu správně, tak klidně doupravím.
Nevím však, jestli to dokazuje ekvivalenci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{a_n}=\infty$) a né jen implikaci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Rightarrow \lim{a_n}=\infty$).
Děkuji velmi za Váš čas, přeji pěkný večer :)

#2 12. 11. 2014 23:48

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Problém s důkazem

ahoj ↑ Kdosi:

dokazované tvrzení

$\lim{\frac{1}{a_n}}=0 \Leftrightarrow \lim{a_n}=+\infty$

neplatí, protože

$\lim{\frac{1}{a_n}}=0$ je i v případě, že $\lim{a_n}=-\infty$

Budoucnost patří aluminiu.

#3 13. 11. 2014 16:12 — Editoval Kdosi (13. 11. 2014 16:20)

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Problém s důkazem

↑ Eratosthenes:
Ano, pardon, zapomněl jsem tam dopsat absolutní hodnotu, resp. napsal, ale špatně a jaksi se to nezobrazuje. Nejde mi to editovat, takže znovu opravené:

Cituji: "Dokažte: tehdy a jen tehdy je $\lim{|a_n|}=+\infty$, je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$.".
Chápu výrok dobře, jako ekvivalenci, tedy konkrétně: Je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$, potom $\lim{|a_n|}=+\infty$? Takže vlastně $\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{|a_n|}=+\infty$.
Napadá mě důkaz (úmluva: "$\lim_{n\to+\infty}=\lim$"):
Z definice víme, že $\forall\varepsilon>0 \exists{n_0}$ takové, že $\forall{n}>n_0$ platí $\frac{1}{|a_n|}<\varepsilon$. Tedy $|a_n|>\frac{1}{\varepsilon}$. Položme  $A=\frac{1}{\varepsilon}$, potom $A=\frac{1}{\varepsilon}>|a_n|$, tedy skutečně $\lim{|a_n|}=+\infty$.
V důkazu asi chybý detaily, ale jde mi o princip, pokud na to jdu správně, tak klidně doupravím.
Nevím však, jestli to dokazuje ekvivalenci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{|a_n|}=\infty$) a né jen implikaci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Rightarrow \lim{|a_n|}=\infty$).

Děkuji a omlouvám se...

Zápatí