Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2014 21:28

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Problém s důkazem

Zdravím.
Mám trochu problém s jedním důkazem, něco mi nesedí, nebo spíš bych možná potřeboval trochu naťuknout. Zadání se nachází v literatuře, jako cvičení bez řešení.
Cituji: "Dokažte: tehdy a jen tehdy je $\lim{a_n}=+\infty$, je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$.".
Chápu výrok dobře, jako ekvivalenci, tedy konkrétně: Je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$, potom $\lim{a_n}=+\infty$? Takže vlastně $\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{a_n}=+\infty$.
Napadá mě důkaz (úmluva: "$\lim_{n\to+\infty}=\lim$"):
Víme, že $\forall\varepsilon>0 \exists{n_0}$ takové, že $\forall{n}>n_0$ platí $\frac{1}{|a_n|}<\varepsilon$. Tedy $|a_n|>\frac{1}{\varepsilon}$. Položme  $A=\frac{1}{\varepsilon}$, potom $A=\frac{1}{\varepsilon}>|a_n|$, tedy skutečně $\lim{a_n}=+\infty$.
V důkazu asi chybý detaily, ale jde mi o princip, pokud na to jdu správně, tak klidně doupravím.
Nevím však, jestli to dokazuje ekvivalenci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{a_n}=\infty$) a né jen implikaci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Rightarrow \lim{a_n}=\infty$).
Děkuji velmi za Váš čas, přeji pěkný večer :)

#2 12. 11. 2014 23:48

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Problém s důkazem

ahoj ↑ Kdosi:

dokazované tvrzení

$\lim{\frac{1}{a_n}}=0 \Leftrightarrow \lim{a_n}=+\infty$

neplatí, protože

$\lim{\frac{1}{a_n}}=0$ je i v případě, že $\lim{a_n}=-\infty$

Budoucnost patří aluminiu.

#3 13. 11. 2014 16:12 — Editoval Kdosi (13. 11. 2014 16:20)

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Problém s důkazem

↑ Eratosthenes:
Ano, pardon, zapomněl jsem tam dopsat absolutní hodnotu, resp. napsal, ale špatně a jaksi se to nezobrazuje. Nejde mi to editovat, takže znovu opravené:

Cituji: "Dokažte: tehdy a jen tehdy je $\lim{|a_n|}=+\infty$, je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$.".
Chápu výrok dobře, jako ekvivalenci, tedy konkrétně: Je-li $\lim{\frac{1}{a_n}}=0$, potom $\lim{|a_n|}=+\infty$? Takže vlastně $\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{|a_n|}=+\infty$.
Napadá mě důkaz (úmluva: "$\lim_{n\to+\infty}=\lim$"):
Z definice víme, že $\forall\varepsilon>0 \exists{n_0}$ takové, že $\forall{n}>n_0$ platí $\frac{1}{|a_n|}<\varepsilon$. Tedy $|a_n|>\frac{1}{\varepsilon}$. Položme  $A=\frac{1}{\varepsilon}$, potom $A=\frac{1}{\varepsilon}>|a_n|$, tedy skutečně $\lim{|a_n|}=+\infty$.
V důkazu asi chybý detaily, ale jde mi o princip, pokud na to jdu správně, tak klidně doupravím.
Nevím však, jestli to dokazuje ekvivalenci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Leftrightarrow\lim{|a_n|}=\infty$) a né jen implikaci ($\lim{\frac{1}{a_n}}=0\Rightarrow \lim{|a_n|}=\infty$).

Děkuji a omlouvám se...

Zápatí