Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2009 12:06

stupiddog
Zelenáč
Reputace:   

Elektromagnetické pole

Zdravím,

opět by se mi hodila nějaká ta pomoc :-(
Díky.

"Stanovte do jaké nejmenší vzdálenosti se může přiblížit proton pohybující se rychlostí v = 7,7·10^6 m/s k jádru atomu hliníku 27/13 Al. Vliv elektronového obalu atomu hliníku zanedbáváme."

#2 16. 04. 2009 12:44

marnes

Re: Elektromagnetické pole

↑ stupiddog:
Zatím jen úvaha. Jádro působí na proton silou odpudivou. V jádře je 13 protonů a vypočítat sílu mezi jádrem a protonem by tedy mělo jít. Síla el. mezi nabitými tělesy. Pohybující se proton o rychlosti a hmotnosti v poli jádra bude působit také silou. A musíme vypočítat, v jaké vzdálenosti je síla odpudivá rovna síle, kterou působí letící proton. pokud je to správná úvaha, tak rovností sil vytvoříme rovnici. síla el Fe=k Q1Q2/r^2. Teď jak s tou silou protonu?? Budu hledat, třeba je to úplně jinak, nebo to někdo doplní:-)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 16. 04. 2009 13:38 — Editoval Rumburak (16. 04. 2009 13:47)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Mám za to, že síla, kterou působí proton na jádro, je podle zákona akce a reakce opačná k síle, kterou působí jádro na proton,
ať je proton kdekoliv. Pokud tam není nějaký fígl kvantové povahy (kvatovou fyziky neumím ani trochu), pak bych to řešil přes
energii - asi následovně:
Proton má nějakou rychlost a nějakou hmotnost - tedy nějakou kinetickou energii. Tuto energii  má k disposici na překonání odpudivé
elektrostatické síly.  Tato síla je proměnlivá se vzdáleností od jádra, takže výpočet se provede integrálem (anebo pomocí vzorce
pro potenciál elst. pole jádra, pokud ho známe - já to nejsem).

Stačí zatím takto ?

EDIT: Teď si uvědomuji, že by měla být ještě určena počáteční vzdálenost protonu od jádra (tj. v okamžiku, kdy se pohyboval
zadanou rychlosti.

#4 16. 04. 2009 17:30

stupiddog
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:

právě, že nic víc už zadané není, takže se to bude muset dát nějak zmáknout tak, jak to je

jinak by se mělo dojít k výsledku   6,05·10^-14 m

#5 16. 04. 2009 22:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

stejne zadani i s odkazem na reseni tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=2775

#6 17. 04. 2009 11:10

stupiddog
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Díky moc, pomohlo mi to :-) Prokousal jsem se až výsledku 1,02·10^-14 m, což se celkem blíží k požadovánému výsledku (možná to bude vypočteno nepřesně)

Ale jednu věc mi pořád nějak uniká :-(

http://fo.cuni.cz/texty/elstat.pdf

Na uvedeném odkaze je na str. 59 v řesení vyjádřena energie We1 při největším přiblížení částic pomocí Coulombova zákona, kdy v prvním zlomku je ve jmenovateli 4, ale ve druhém už je 2, což mi hlava nebere :-(

Předpokládám, že to bude určitě banalita, ale dokážete mi to někdo osvětlit? :-D

Díky :-)

#7 17. 04. 2009 17:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ stupiddog:

Zdravim,

v zadání v odkazu (č. 22) je uvedeno, že proton se přibližuje k jadru helia (helium má v jadre 2 protony, proto celkový náboj jadra helia q=2e), náboj protonu je q=e.

Když se to dosadí do vzorce q_1 * q_2/4... = e*2e/4...=e^2/2...

OK?

#8 17. 04. 2009 19:59

marnes

↑ jelena:Taky dík:-)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#9 19. 04. 2009 17:52

stupiddog
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Super, už je mi všechno naprosto jasné :-) Díky moc za pomoc :-)

Zápatí