Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
opět by se mi hodila nějaká ta pomoc :-(
Díky.
"Stanovte do jaké nejmenší vzdálenosti se může přiblížit proton pohybující se rychlostí v = 7,7·10^6 m/s k jádru atomu hliníku 27/13 Al. Vliv elektronového obalu atomu hliníku zanedbáváme."

↑ stupiddog:
Zatím jen úvaha. Jádro působí na proton silou odpudivou. V jádře je 13 protonů a vypočítat sílu mezi jádrem a protonem by tedy mělo jít. Síla el. mezi nabitými tělesy. Pohybující se proton o rychlosti a hmotnosti v poli jádra bude působit také silou. A musíme vypočítat, v jaké vzdálenosti je síla odpudivá rovna síle, kterou působí letící proton. pokud je to správná úvaha, tak rovností sil vytvoříme rovnici. síla el Fe=k Q1Q2/r^2. Teď jak s tou silou protonu?? Budu hledat, třeba je to úplně jinak, nebo to někdo doplní:-)
Mám za to, že síla, kterou působí proton na jádro, je podle zákona akce a reakce opačná k síle, kterou působí jádro na proton,
ať je proton kdekoliv. Pokud tam není nějaký fígl kvantové povahy (kvatovou fyziky neumím ani trochu), pak bych to řešil přes
energii - asi následovně:
Proton má nějakou rychlost a nějakou hmotnost - tedy nějakou kinetickou energii. Tuto energii má k disposici na překonání odpudivé
elektrostatické síly. Tato síla je proměnlivá se vzdáleností od jádra, takže výpočet se provede integrálem (anebo pomocí vzorce
pro potenciál elst. pole jádra, pokud ho známe - já to nejsem).
Stačí zatím takto ?
EDIT: Teď si uvědomuji, že by měla být ještě určena počáteční vzdálenost protonu od jádra (tj. v okamžiku, kdy se pohyboval
zadanou rychlosti.
↑ Rumburak:
právě, že nic víc už zadané není, takže se to bude muset dát nějak zmáknout tak, jak to je
jinak by se mělo dojít k výsledku 6,05·10^-14 m
Zdravím vás,
stejne zadani i s odkazem na reseni tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=2775
↑ jelena:
Díky moc, pomohlo mi to :-) Prokousal jsem se až výsledku 1,02·10^-14 m, což se celkem blíží k požadovánému výsledku (možná to bude vypočteno nepřesně)
Ale jednu věc mi pořád nějak uniká :-(
http://fo.cuni.cz/texty/elstat.pdf
Na uvedeném odkaze je na str. 59 v řesení vyjádřena energie We1 při největším přiblížení částic pomocí Coulombova zákona, kdy v prvním zlomku je ve jmenovateli 4, ale ve druhém už je 2, což mi hlava nebere :-(
Předpokládám, že to bude určitě banalita, ale dokážete mi to někdo osvětlit? :-D
Díky :-)
↑ stupiddog:
Zdravim,
v zadání v odkazu (č. 22) je uvedeno, že proton se přibližuje k jadru helia (helium má v jadre 2 protony, proto celkový náboj jadra helia q=2e), náboj protonu je q=e.
Když se to dosadí do vzorce q_1 * q_2/4... = e*2e/4...=e^2/2...
OK?