Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2009 21:36

k.niccy@seznam.cz
Reputace:   

Analytická geometrie-elipsa

Ahoj,prosím o pomoc s třemi příklady ,u kterých po všech mých úvahách končím na jediném a to na x neznámých,děkuji
1.Je dána elipsa 9x na druhou+16y na druhou=144.Určete souřadnice vrcholů čtverce KLMN vepsaného do dané elipsy.
2.Určete společné tečny křivek 4x na druhou+5y na druhou=20 a 5x na druhou+4y na druhou=20
3.Je dána elipsa 4x na druhou+9y na druhou=36.Bodem Q[1,1] vedte takovou tětivu elipsy,která je jím půlena a na elipse najděte body,které mají nejmenší neo největší vzdálenost od přímky p:2x+4y-15=0
Moc děkuji za pomoc.

#2 16. 04. 2009 21:40

marnes

Re: Analytická geometrie-elipsa

↑ k.niccy@seznam.cz:
1) Aby jsme mohli vepsat čtverec, musí se uhlopříčky čverce protínat ve středu elipsy[0;0] a musí s osou x svírat úhel 45 st - jinak řečeno ležet na přímce x-y=0 nebo x+y=0. Stačí tedy určit jeden průsečík přímky a elipsy a s vlastnosti elipsy, že body jsou osově souměrné podle x i y, určit zbývající

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 16. 04. 2009 21:45

marnes

↑ k.niccy@seznam.cz:
2) Jedná se o elipsy o "stejných rozměrech" jen jedna má hlavní poloosu rovnoběžnou s x a druhá s y. Předpokládám tedy, že tečny budou svírat s osami úhel 45 st, tudíž budou začínat x-y+c=0 nebo x+y+c=0. Nyní je potřeba řešit vzájemnou polohu elipsy a přímky tak, aby byla tečna, tj D=0

#4 16. 04. 2009 21:47

k.niccy@seznam.cz
Reputace:   

Jee,ono to funguje:-)děkuju,nemáš ještě návrh jak na ty dva další?

#5 16. 04. 2009 21:50

marnes

↑ k.niccy@seznam.cz:
3) druhá část - body v nejmenší a největší vzdálenosti - jsou to tečny rovnoběžné právě s touto přímkou. Takže nejdříve tečna, tj 2x+4y+c=0 a pak průsečík přímky a elipsy

#6 16. 04. 2009 21:58 — Editoval marnes (16. 04. 2009 22:32)

marnes

↑ k.niccy@seznam.cz:
3) první část mě napadá zatím jen využít středové souměrnosti - tj napsat rovnici středově souměrné, má střed v bodě 2;2, velikosti poloos jsou stejné, jen orientace je vyměněná a pak určit společné body dvou elips. Toto mi ale připadá moc "tvrdé", třeba někoho napadne ten "nápad"

Edit: Tady omluva: Středová souměrnost zachovává rovnoběžnost, takže střed je dobře a hlavní a vedlejší osy zachovávají svůj původní směr. Obrázek:-)

#7 16. 04. 2009 22:37

k.niccy@seznam.cz
Reputace:   

Super zatím mi to až na to za 3 a  vychází všechno,moc děkuju.Ale váš postup u 3 a mi přijde dobrý a vzhledem k tomu,že ten příklad je označen zamračeně,tak se asi ,,tvrdost,,předpokládá,zítra to ještě zkusím.
Ještě jednou moc děkuji:-)

#8 17. 04. 2009 11:29

marnes

↑ k.niccy@seznam.cz:
To 3a) bych zkusil zadat samostatně, aby se na to mrkli odborníci. Mě při řešení společných bodů vychází přímka 4x+9y=13, ale co to je za přímku nevím. Vím jen to, že na ní leží bod [1;1], ale jestli pak určit vzájemnou polohu této přímky a elipsy????? abych zjistil krajní body???? Zkusil jsem to a nic moc hezkého:-)? Uvidíme. Sám bych byl rád, kdyby někdo naznačil:-)

Zápatí