Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zde program na výpočet lokálních extrému funkce jedné proměnné. Program počítá i kreslí, ale vzniká mi problém při funkci třeba x^4 nebo x^5 x^6 a jim podobnym funkcim.
už nevím kde to mám hledat :(. Doufám, že se v programu vyznáte.
program - http://uloz.to/xZVCvmo4/lokextrem-mw
Děkuji za pomoc
Zdravím,
stahování z uložišť není pohodlné. Řekla bych, že dost názorné bude, pokud přepíšeš (nebo náhledem na obrázek) umístíš kód a také náhled na to, co program dělá špatně (a případně kód + dobře). Pokud to nepomůže, tak se bude hloubat ve stažených souborech. Děkuji, přesunu do CAS.
↑ jelena:
dobře, dávám obrázek kódu. Ale kdyb bylo třeba program spustit, doporučuji stahnout soubor z uloz.to. http://uloz.to/xZVCvmo4/lokextrem-mw. Popřípadě to můžu nahrát kamkoliv nebo poslat emailem...
Kód:
zde obrázky :
funguje 1:
funguje 2:
funguje3:
Nefunguje 1:
Nefunguje 2:
dále nejede x^5 apd...
Moc děkuju za každou pomoc.
↑ simstriks:
děkuji, než se přidá někdo z kolegů (a/nebo než se podívám podrobně později večer), napiš, prosím, jak testuješ, že podezřelý bod je extrémem a že je inflexním bodem. U vyšších mocnin totiž budeš mít "dlouho" nulové derivace a je třeba se dívat na nenulovou lichou derivaci vyššího řadu - viz odkaz.
Co má prakticky Tvůj program provést pro a vyšší mocninu (pokud si představím ruční výpočet a ověřování) a také proč vypisuje tolik bodů, když řešením rovnice je jen jeden bod? Děkuji.
↑ jelena:
tady testuji jestli má funkce inflexní body.
tzn, druhou derivaci funkce dam rovno 0 a ve vysledku je inflexni bod.
a body podezřelé z extrému zjištuju tak, že dám první derivaci rovno 0. testování vyšších mocnin a lichost nebo sudost derivace delám v tom cyklu v programu. když zadám vypočítat nějakou jinou funkce kde je vyšší mocnina, tak program počítá.
nastává mi problém při řešení x^4, x^5 x^6 apd...
např x^4 očividně extrém má. Má lokální minimum... ale můj program hlásá, že extrém není...
↑ simstriks:
děkuji, pokud vidím dobře, tak vidím jen testování extrémů (testování inflexních bodů nevidím). Potom vidím, že vydává výsledky i v komplexním oboru - to asi nemá být. Tak minimálně na toto se podívej ještě.