Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
ve škole dostaneme ukončení jednoho zápočtu za předvedení nějakého pokusu a jeho vysvětlení. Vybrala jsem si následující:
Pohlcování tepelného záření
Pomůcky: dvě plastové lahve 1,5 litru, dvě korkové nebo pryžové zátky, dvě skleněné (popř. plastové) trubičky asi 20 cm dlouhé, svíčka nebo žárovka na panelu, zápalky, pryžová hadička, prkénko (80 cm x 10 cm x 2 cm), dvě podpěry, potravinářská barva, kádinka s vodou, injekční stříkačka, sprejová černá barva.
Příprava: Pokus uspořádáme podle obr. 3. a doprostřed mezi lahve postavíme svíčku.
Provedení: Svíčku zapálíme. Po chvilce pozorujeme pohyb vody v soustavě. Voda je z černé lahve vytlačována do lahve průhledné.
Vysvětlení: Černě natřená lahev pohlcuje podstatně více tepelné záření (rychleji se ohřívá) než druhá lahev, která spíše toto záření odráží. V černé lahvi se zvětší teplota, a tím i tlak vzduchu. Tlaková síla vytlačuje vodu do průhledné lahve.
Vše mi klape, ale ted mi bylo řečeno, že k tomu mám napsat cca 2 A4 teorie, což jsem při nahlašování nevěděla. Bohužel jsem na VŠ teprve v prváku a tak z této oblasti znám pouze středoškolskou látku.
Mohla bych se zeptat, zda někoho napadnou nějaké zákony, texty, věci co bych mohla u dané věci vypočítat,... prostě cokoliv?
Děkuji moc :)

Stavová rovnice
Van der Waalsova rovnice
Taky můžeš popsat, proč černá pohlcuje nejvíce světla.