Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2015 17:38

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Pohlcování tepla

Dobrý den,
ve škole dostaneme ukončení jednoho zápočtu za předvedení nějakého pokusu a jeho vysvětlení. Vybrala jsem si následující:
Pohlcování tepelného záření
Pomůcky: dvě plastové lahve 1,5 litru, dvě korkové nebo pryžové zátky, dvě skleněné (popř. plastové) trubičky asi 20 cm dlouhé, svíčka nebo žárovka na panelu, zápalky, pryžová hadička, prkénko (80 cm x 10 cm x 2 cm), dvě podpěry, potravinářská barva, kádinka s vodou, injekční stříkačka, sprejová černá barva.
Příprava: Pokus uspořádáme podle obr. 3. a doprostřed mezi lahve postavíme svíčku.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/34916_t.png

Provedení: Svíčku zapálíme. Po chvilce pozorujeme pohyb vody v soustavě. Voda je z černé lahve vytlačována do lahve průhledné.
Vysvětlení: Černě natřená lahev pohlcuje podstatně více tepelné záření (rychleji se ohřívá) než druhá lahev, která spíše toto záření odráží. V černé lahvi se zvětší teplota, a tím i tlak vzduchu. Tlaková síla vytlačuje vodu do průhledné lahve.

Vše mi klape, ale ted mi bylo řečeno, že k tomu mám napsat cca 2 A4 teorie, což jsem při nahlašování nevěděla. Bohužel jsem na VŠ teprve v prváku a tak z této  oblasti znám pouze středoškolskou látku.
Mohla bych se zeptat, zda někoho napadnou nějaké zákony, texty, věci co bych mohla u dané věci vypočítat,... prostě cokoliv?

Děkuji moc :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Kelly)

#2 08. 01. 2015 17:55

vulkan66
Místo: Praha
Škola: ČVUT FJFI - Částicová fyzika
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: Pohlcování tepla

Stavová rovnice
Van der Waalsova rovnice

Taky můžeš popsat, proč černá pohlcuje nejvíce světla.

Vím, jak ovládat vesmír. Tak mi řekněte, proč bych se měl hnát za milionem? -Grigorij Perelman

Zápatí