Ahoj,
potřebuju poradit s nejspíš jednoduchou limitou. 
Základní myšlenkou je využít pravidla
. Dostal jsem se tedy k tomu, že jsem si limitu rozdělil na součin dvou limit, a to právě
a
. První je tedy rovna 1, ale nevím co s druhou. Výsledek je ln 2, předpokládám tedy, že k výsledku dojdu přes přepis
na
, ale opravdu nevím jak to dokončit.
Děkuju
Honza
Ahoj,
toto už je pouze triviální přepis a využití tabulkové limity:
Platí totiž:
ty máš:
nyní chceme mít ve jmenovateli stejný výraz jako v exponentu. Proto celou limitu rozšíříme výrazem ln2
Po zavedení substituce 
x jde do nuly >>> y jde do nuly
Super, díky moc.
Teď mám ještě pár dalších se kterýma potřebuju pomoc.
a) 
b) 
c) 
Za a) rozšířím
, x se vykrátí a dostanu se k výsledku 1, což je v pořádku.
V případě b) a c) jsem postupoval podobně. Rozšířil jsem výrazem
(u c)
). Nicméně v obou případech mně potom ve jmeovateli vychází nula a už jsme to zkoušle různě přenásobovat, rozšiřovat výrazem se stejným znaménkem a k správným výsledkům jsme se nedostal.
Ještě jedna,
. Stejně jako u předchozích jsme rozšiřoval, v tom případě výrazem
. Po roznásobení a vytknutí
jak ve jemonvateli, tak v čitateli jsme se dostal k výsledku 1, což ale není správně, má vyjít -1, už fakt nevím co s tím.
Děkuju.
Honza

V čem je problém u b) ? Po rozšíření vznikne výraz 
Limita je tedy 0.
A to c) je úplně primitivní. Na co nějaké rozšiřování? :)
Rovnou dosaď a vyjde 
Jasně, díky, nevím co jsem vymýšlel.
Nicméně, bych potřeboval zase poradit.
Riemannův integrál ![kopírovat do textarea $\int_{0}^{1}(1-x)e^x+(2x+\frac{5}{3})\sqrt[3]{3x^2+5x} dx$](/mathtex/34/34b75cb99cc487b57b2c135ccc6a9369.gif)
Hledám tedy primitivní funkci. Jakmile ji najdu, stačí už jenom dosadit meze, je to tak?
Integroval jsem tak, že jsme si zvlášť našel primitivní funkci k
a poté ke zbytku. Nicméně po integraci mně vychází
, nicméně podle wolframu má vyjíít
. Opakovně jsem to zkoušel a vždycky dojdu ke stejnému výsledku. Kde dělám chybu? Děkuju
Honza
↑ jan019:
Zdravím,
řekla bych, že jste ve shodě: 1/4 u WA je před velkou závorku, tedy se vynásobí s 4, zkus otevřít závorky ve výsledku WA.
Jinak je lepší na nový dotaz nové téma, pokud nesouvisí s předchozí debatou + rovnou doplnit vložení do WA. V pořádku? Děkuji.