Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 01. 2015 21:02

ivcaprok
Zelenáč
Reputace:   

Výkon

Krásný večer všem, měla bych dotaz ohledně vzorce pro výkon. Jak víme, průměrný výkon je podílem celkové práce W a doby t za kterou byla práce vykonána, tzn.: P = W/t. Jak je to ale s výpočtem minimálního a maximálního výkonu? Možná je to hloupý dotaz, ale budu vděčná za vaši radu. Děkuji, :)

#2 10. 01. 2015 21:30

vulkan66
Místo: Praha
Škola: ČVUT FJFI - Částicová fyzika
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: Výkon

Okamžitý výkon se spočítá jako $\frac{dW}{dt}$

Vím, jak ovládat vesmír. Tak mi řekněte, proč bych se měl hnát za milionem? -Grigorij Perelman

#3 10. 01. 2015 21:45

ivcaprok
Zelenáč
Reputace:   

↑ vulkan66: nojo, ale jaký tam mám dát čas u max a u min? Co to vůbec znamená, minimální výkon a maximální výkon. Nějak si to nedokážu představit na časové ose.

#4 10. 01. 2015 22:52

vulkan66
Místo: Praha
Škola: ČVUT FJFI - Částicová fyzika
Pozice: student
Reputace:   20 

Maximální nebo minimální výkon by měl smysl jenom, kdyby se měnila práce v čase.

Vím, jak ovládat vesmír. Tak mi řekněte, proč bych se měl hnát za milionem? -Grigorij Perelman

#5 11. 01. 2015 15:56

ivcaprok
Zelenáč
Reputace:   

Tak jsem na to nějakým způsobem pravděpodobně přišla, nevím zda to mám dobře, ale snad ano, neboť když jsem max a min výkon poté zprůměrovala $P= (Pmin + Pmax) / 2 $ tak mi vyšel stejný výsledek jako u průměrného výkonu, což je dobře. Nakonec jsem s časem nepočítala, jen s rychlostí, zrychlením a hmotností. :) Mějte se pěkně a díky za chvilku vašeho času ;)

#6 14. 01. 2015 23:27

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Pokud máš průběh výkonu v čase zadán jako funkci a pokud je to funkce dostatečně hladká, tedy má aspoň jednu derivaci v každém čase, pak maximum a minimum výkonu najdeš vybráním maximální a minimální hodnoty výkonu pro ty časy, ve kterých je první derivace výkonu dle času nulová + mezi kandidáty na min a max zařadíš výkon v počátku a konci časového úseku.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

Zápatí