Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je mi jasne proc nefunguje veta sSu, protoze by takovy trojuhelnik mel dve reseni, ale proc nefunguje veta ssu?
Tedy dve stejne strany a naproti jedne z nich uhel.
Kdyz si nakreslim stranu trojuhelnika a, kolem jednoho konce kruznici o polomeru a, a k druhe strane presne dany uhel, tak dostanu vzdycky stejny trojuhelnik. Max. Zrcadlove otoceny, coz nic nemeni.
↑ rumluke:
O čo Ti ide konkrétne?

rumluke napsal(a):
Je mi jasne proc nefunguje veta sSu, protoze by takovy trojuhelnik mel dve reseni, ale proc nefunguje veta ssu?
Cože? :D
Není náhodou sSu to samé jako ssu?
Ssu trojuhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách a úhlu naproti delší straně.
/*
sSu by znamenalo, že trojuhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách a úhlu naproti menší straně, což ale neplatí, protože jsou 2 možnosti, jak nakreslit takový trojuhelník.
*/
ssu znamená, že trojuhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách (obe tyto strany mají stejnou délku 'a') a uhlu naproti jedné z nich. Nenašel jsem důvod, proč by tato věta neměla platit, ale nikde jsem ji nenašel uvedenou, v žádných učebnicích a na internetu, nikde.
↑ vulkan66:
Dvě možnosti, tzn. tato věta (sSu) nemůže platit. Vždycky by totiž takovému zadání odpovídaly dva různé trojuhelniky. 

↑ rumluke:
dle mého
ssu by mělo být psáno sus, aby bylo naznačeno, že se musí shodovat ve dvou stranách ( NEMUSÍ být shodné) a úhlu, který tyto strany svírají
a pak znám jen Ssu (sSu) - trojúhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách a úhlu naproti delší straně.
sSu neplatí, protože to znamená... kratšís strana - delší strana - úhel... a toto neplatí, protože to má dvě možnosti konstrukí trojuhelníků (viz obrázek).
sus je zase definovaná: Shodují-li se dva trojúhelníky ve dvou stranách a úhlu jimi sevřeným, jsou shodné.
Ale v mém případě (to, co jsem řekl, že je ssu) nemáme úhel, který by byl sevřený... proto mi to vrtá hlavou a ani jedné větě o shodnosti ssu neodpovídá.
↑ rumluke:
Asi preto, lebo Tvoj prípad je špeciálny prípad vety sus.
V rovnoramennom trojuholníku keď poznáš jeden uhol poznáš aj zvyšné uhly, teda aj ten medzi ramenami zovretý.
↑ misaH:
Bingo! Děkuji ti moc. Už když jsem se tu ptal na nějaký dotaz minule, tak jsi byl ty ten, co přišel s tím správným postřehem. Jsem zvyklej si všechno odůvodnit, jinak se to nenaučím, popř. to nepochopím, takže mě občas takováto věc napadne, a když nedojdu k žádnému závěru a nikde nenaleznu vysvětlení, tak se raději zeptám.
Příště si asi budu muset dát oddych, než se zeptám, a budu se muset podívat na problém out of the box.