Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2015 18:57 — Editoval rumluke (11. 01. 2015 18:58)

rumluke
Reputace:   

Proc nefunguje veta o shodnosti ssu (dve stejne strany)

Je mi jasne proc nefunguje veta sSu, protoze by takovy trojuhelnik mel dve reseni, ale proc nefunguje veta ssu?

Tedy dve stejne strany a naproti jedne z nich uhel.

Kdyz si nakreslim stranu trojuhelnika a, kolem jednoho konce kruznici o polomeru a, a k druhe strane presne dany uhel, tak dostanu vzdycky stejny trojuhelnik. Max. Zrcadlove otoceny, coz nic nemeni.

#2 11. 01. 2015 19:00

misaH

Re: Proc nefunguje veta o shodnosti ssu (dve stejne strany)

↑ rumluke:

O čo Ti ide konkrétne?

#3 11. 01. 2015 19:04

vulkan66
Místo: Praha
Škola: ČVUT FJFI - Částicová fyzika
Pozice: student
Reputace:   20 

rumluke napsal(a):

Je mi jasne proc nefunguje veta sSu, protoze by takovy trojuhelnik mel dve reseni, ale proc nefunguje veta ssu?

Cože? :D
Není náhodou sSu to samé jako ssu?

Vím, jak ovládat vesmír. Tak mi řekněte, proč bych se měl hnát za milionem? -Grigorij Perelman

#4 11. 01. 2015 19:30 — Editoval rumluke (11. 01. 2015 19:47)

rumluke
Reputace:   

Ssu trojuhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách a úhlu naproti delší straně.

/*
sSu by znamenalo, že trojuhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách a úhlu naproti menší straně, což ale neplatí, protože jsou 2 možnosti, jak nakreslit takový trojuhelník.
*/

ssu znamená, že trojuhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách (obe tyto strany mají stejnou délku 'a') a uhlu naproti jedné z nich. Nenašel jsem důvod, proč by tato věta neměla platit, ale nikde jsem ji nenašel uvedenou, v žádných učebnicích a na internetu, nikde.

#5 11. 01. 2015 19:32 — Editoval rumluke (11. 01. 2015 19:57)

rumluke
Reputace:   

↑ vulkan66:

Dvě možnosti, tzn. tato věta (sSu) nemůže platit. Vždycky by totiž takovému zadání odpovídaly dva různé trojuhelniky.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/02623_635690.jpg

#6 11. 01. 2015 19:46 — Editoval marnes (11. 01. 2015 19:46)

marnes

↑ rumluke:
dle mého
ssu by mělo být psáno sus, aby bylo naznačeno, že se musí shodovat ve dvou stranách ( NEMUSÍ být shodné) a úhlu, který tyto strany svírají

a pak znám jen Ssu (sSu) - trojúhelník je shodný, jestliže se shoduje ve dvou stranách a úhlu naproti delší straně.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#7 11. 01. 2015 19:52 — Editoval rumluke (11. 01. 2015 19:55)

rumluke
Reputace:   

sSu neplatí, protože to znamená... kratšís strana - delší strana - úhel... a toto neplatí, protože to má dvě možnosti konstrukí trojuhelníků (viz obrázek).

sus je zase definovaná: Shodují-li se dva trojúhelníky ve dvou stranách a úhlu jimi sevřeným, jsou shodné.
Ale v mém případě (to, co jsem řekl, že je ssu) nemáme úhel, který by byl sevřený... proto mi to vrtá hlavou a ani jedné větě o shodnosti ssu neodpovídá.

#8 11. 01. 2015 20:01

misaH

↑ rumluke:

Asi preto, lebo Tvoj prípad je špeciálny prípad vety sus.

V rovnoramennom trojuholníku keď poznáš jeden uhol poznáš aj zvyšné uhly, teda aj ten medzi ramenami zovretý.

#9 11. 01. 2015 20:09 — Editoval rumluke (11. 01. 2015 20:12)

rumluke
Reputace:   

↑ misaH:

Bingo! Děkuji ti moc. Už když jsem se tu ptal na nějaký dotaz minule, tak jsi byl ty ten, co přišel s tím správným postřehem. Jsem zvyklej si všechno odůvodnit, jinak se to nenaučím, popř. to nepochopím, takže mě občas takováto věc napadne, a když nedojdu k žádnému závěru a nikde nenaleznu vysvětlení, tak se raději zeptám.

Příště si asi budu muset dát oddych, než se zeptám, a budu se muset podívat na problém out of the box.

Zápatí