Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2015 21:20 — Editoval jelena (13. 01. 2015 10:59)

Levin
Reputace:   

Limity, konvergence řady

Ahoj, měl bych tady pár příkladů, kde bych potřeboval objasnit postup jak dojít k výsledku.

1) limita posloupnosti $(n^2+4n+3)^{\frac{1}{n}}$, je mi jasné pravidlo, že $a^{\frac{1}{n}} = 1$, ale jak si to objasnit na daném příkladě a dojít k výsledku, když nemůžu použít případně LH po převedení?

Díka za rady a hezký večer

• (téma jako vyřešené označil(a) Levin)

#2 13. 01. 2015 10:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Limity, konvergence řady

Zdravím,

téma je lepší rozdělit do více témat dle jednotlivých dotazů viz pravidla.

Můžete v 1. úloze používat přepis $(n^2+4n+3)^{\frac{1}{n}}=e^{\frac{1}{n}\ln\(n^2+4n+3\)}$? $n^2+4n+3$ jde rozložit na součin (zda potom nedojdeš k tabulkovému vzorci, pokud máte již zavedeno).

Pro další - raději samostatná témata, v úvodním příspěvku skryji. Děkuji.

#3 13. 01. 2015 20:59

Levin
Reputace:   

řešil jsem to dle návodu výše, udělal jsem limitu toho ln/n = 0, tudíž e^0 = 1, je to správně takhle matematicky dokázané?

#4 14. 01. 2015 00:23

jelena
Jelena

↑ Levin:
děkuji, ale neupřesňuješ, jakou metodou jsi udělal "limitu toho ln/n" (LH máš sice zakázáno, ale alespoň na kontrolu ho použit můžeme, výsledek by v pořádku byl). Ale - nepokračuješ zde, prosím, v řešení této úlohy? Tam se došlo, že úprava, kterou zde řešíš jako samostatnou úlohu, nebyla správná. Raději ještě to upřesní.

Pokud v tématu je samostatná úloha, která souvislost s odkazem nemá, tak upřesni, prosím, postup Tvého výpočtu limity. Děkuji.

#5 14. 01. 2015 18:35

Levin
Reputace:   

↑ jelena: Došel jsem k tomu pomocí LH, ikdyž ho tam nemůžu použít , jak sděluješ. To bylo abych si ověřil výsledek a zkusi přijít na metodu, jak na to.

Nepochopil jsem ten rozklad, co s ním mám pak dále udělat.

To došlo k omylu, spletl jsem si příklad. Jestli můžu poprosit, tak ty nadbytečné příspěvky smazat.

#6 14. 01. 2015 22:12

jelena
Jelena

↑ Levin:

teď už vůbec nevím, co mám smazat - naštěstí dle pravidel se nemažou příspěvky, na které je reakce :-). S řešením úlohy v odkazu už asi problém není, k zadání $(n^2+4n+3)^{\frac{1}{n}}=e^{\frac{1}{n}\ln\(n^2+4n+3\)}$můžeme použit přepis, nebo můžeme upravit na součin i bez přepisu
$(n^2+4n+3)^{\frac{1}{n}}=(n+1)^{\frac{1}{n}}(n+3)^{\frac{1}{n}}$

$\(n^2\)^{\frac{1}{n}}\(1+\frac{1}{n}\)^{\frac{n}{n^2}}\(1+\frac{3}{n}\)^{\frac{3n}{3n^2}}$

To už bys měl dokončit (limita $\sqrt[n]{n}$ by měla být někde odvozena, zbytek je jasný), n jsem brala k nekonečnu, jelikož šlo o limitu posloupnosti. Teď si ještě počkej na kolegy, určitě navrhnou něco více pohlednějšího, kolegům děkuji.

#7 14. 01. 2015 22:19

vanok
Reputace:   742 

Pozdravujem ↑ jelena: a tiez stastlivy novy rok.
Tu sa da ohranicit postupnost napr aj z $ ( n^2)^ {\frac 1 n}$ a z  $( 2n^2)^ {\frac 1 n}$ pre dostatocne velke n.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#8 14. 01. 2015 22:27

jelena
Jelena

↑ vanok:

také pozdrav a také pěkný nový rok (podle juliánského kalendáře přišel teprv dnes). Děkuji, tedy kolega může dokazovat i tak, jak doporučuje kolega ↑ vanok: (to možná bude i lepší s ohledem na název tématu).

Zápatí