Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s postupem u
. Mohl by mi někdo poradit? Zkoušela jsem použít substituci t= e^x-1 a vyšlo mi:
dá se zkrátit argument logaritmu t+1 se jmenovatelem? Popřípadě děkuji za jiný, lepší postup.
↑ Puffyna:
A co takhle nejdřív umocnit
, roztrhnout na tři integrály a dva z těch tří integrálů spočítat metodou per partes?

A vzdyt tady kolega radil rozepsat tu mocninu, roznasobit tim x, pouzijes linearitu integralu, dostanes
, no a kazdy ten scitany integral je pak integral z mocniny x krat nejake exponencialy a kazdy takovy integral lze snadno spocitat per partes, mocninu derivuj, exponencialu integruj, nebo je tam dokonce integral jen z mocniny, tak to je skoro nejjednodussi, co muze v integraci byt. Tak co? Zvladnes to?

Ono je to tedy jednoduche v tom, ze mocnina je tam vzdy nejvys prvni - ciste x, takze po jednom per partes vypadne. Treba
![kopírovat do textarea $\[u' = \mathrm{e}^{2x}, v = x \Rightarrow u = \frac{1}{2}\mathrm{e}^{2x}, v' = 1\]$](/mathtex/5d/5de9e28fecded7247f333292a1f7ce1e.gif)
.
Tak to už dáš dohromady, ne? :-).

Mně to teda jako Wolframalphě vyšlo.